W związku z odnotowaniem na terenie Niemiec liczby wykrytych przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego i krwawej biegunki wywołanej przez najprawdopodobniej bakterie Escherichia coli pracownicy Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Częstochowie przeprowadzili 2 czerwca 25 kontroli sanitarnych.
Miały one miejsce w sklepach wielkopowierzchniowych i sieciowych, obiektach obrotu żywnością, w tym usytuowanych na giełdzie towarowej oraz w hurtowniach owoców i warzyw oraz w obiektach żywienia zbiorowego.
– Warzywa i owoce znajdujące się w sprzedaży są głównie pochodzenia krajowego. Niewielka ich ilość pochodzi z innych krajów. Ponadto w związku z zaistniałą sytuacją w toku czynności kontrolnych udzielano informacji i instruktażu w zakresie potencjalnych źródeł zagrożenia, konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności w szczególności świeżych warzyw i owoców spożywanych na surowo – mówi Edyta Kapelka, rzecznik prasowy PSSE w Częstochowie.
UG