Owoce w szkole


W programie OWOCE W SZKOLE w II semestrze roku szkolnego 2012/2013, będzie uczestniczyło ponad 10 tys. szkół podstawowych, tj. o ponad 400 szkół więcej niż w I semestrze bieżącego roku szkolnego.

Po zimowych feriach dzieci wrócą do swoich szkół i do programu ARR „Owoce w szkole”. Dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 106 zatwierdzonych dostawców, a 7 zatwierdzonych szkół samodzielnie będzie pozyskiwało
i udostępniało owoce i warzywa dzieciom ze swoich szkół. W II semestrze roku szkolnego 2012/2013 owoce i warzywa będzie spożywało ponad 950 tys. dzieci klas I-III, co stanowi 86 % liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 105 386
(tj. o ok. 4 % więcej niż w I semestrze). W województwie śląskim zgłoszono w II semestrze roku szkolnego 2012/2013 owoce i warzywa będzie spożywało 102 984 dzieci klas I-III w 997 placówkach szkolnych to jest o 20 szkół więcej w porównaniu do poprzedniego semestru.
Przez okres 10 wybranych tygodni semestru każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma po 23 porcje owoców i warzyw, tj. przez 3 tygodnie – po 3 porcje owocowo-warzywne w tygodniu oraz przez 7 tygodni – po 2 porcje owocowo-warzywne w tygodniu.
W ramach programu „Owoce w szkole” udostępniane są:
· świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
· świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
· soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.
Dotychczasowa ocena realizacji programu „Owoce w szkole” potwierdziła,
że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz zwiększenia wiedzy dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców
i warzyw oraz spowodował korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie odnoszących się do żywienia dzieci.

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *