ZDROWE NAWYKI CHRONIĄ PRZED OTYŁOŚCIĄ


Otyłości jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w 2025 roku może na nią cierpieć aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie[1]. Jak się przed nią uchronić? Najważniejszym krokiem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych.

Intensywny tryb życia i natłok codziennych obowiązków nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Często nawet nie mamy czasu zastanowić się jak nasza dieta powinna wyglądać. Tymczasem konsekwencją tych zaniedbań może być otyłość, której skala, wg danych Światowej Organizacji Zdrowia, rośnie zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Dlatego warto już dziś zmienić nawyki żywieniowe całej rodziny, by ustrzec się przed tą chorobą. Eksperci programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii zebrali 5 „złotych” zasad, które pomogą nam żyć zdrowo i uniknąć wielu niebezpiecznych chorób, w tym także otyłości:

Odżywiaj się regularnie
Jedz 3 – 5 posiłków dziennie i nie podjadaj pomiędzy nimi. Regularne posiłki dostarczą twojemu organizmowi optymalną ilość energii oraz uchronią Cię przed sięganiem po bezwartościowe przekąski.
Ogranicz spożycie cukru
Unikaj dosładzanych produktów. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ cukier jest wszechobecny. Możemy go znaleźć nawet w wędlinach czy ketchupie. Często ukrywa się m.in. pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego, syropu z agawy czy syropu ryżowego. Czytaj składy, żeby go wytropić i zminimalizować jego obecność w diecie.

NASZA RADA
Zamiast dosładzanych jogurtów smakowych wybierz jogurt naturalny i dodaj do niego świeże owoce np. truskawki, brzoskwinie, ananasa albo spróbuj je w wersji suszonej.

Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty
​Zawierają one wiele składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia jak wspomniany cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki czy emulgatory. Jedz produkty jak najmniej przetworzone, z krótkim składem, sezonowe, naturalne i ze sprawdzonych źródeł.

Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie
Są bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i chronią przed wieloma chorobami. Zawarty w nich błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i stanowi podstawową pożywkę dla naszej mikroflory jelitowej.

Pamiętaj o ruchu
Mimo, że ta zasada nie odnosi się bezpośrednio do odżywiania, to jest integralnym elementem zdrowego stylu życia. Nie musisz spędzać godzin na siłowni czy biegać po kilkanaście kilometrów każdego ranka. Wystarczy, jak wybierzesz się na 30 minutowy spacer, pojeździsz na rowerze lub pójdziesz na basen. Ważne, abyś robił to regularnie, przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.

Czym skorupka za młodu…
Właściwe nawyki żywieniowe oraz zasady zdrowego stylu życia warto wpajać od najmłodszych lat, żeby w dorosłym życiu stosowanie ich było naturalne i proste. Taki jest cel zainicjowanego przez markę Crispy Natural programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii. Właśnie trwa jego V edycja, w której wraz z ekspertami – dietetykami dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim oraz blogerką kulinarną Eweliną Brodnicką odkrywamy przed najmłodszymi tajniki zdrowego odżywiania. Do udziału w najnowszej edycji zapraszamy przedszkolaki oraz uczniów szkół podstawowych 1-6. Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają pakiet materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla niech we współpracy ze specjalistami. Każdy uczestnik programu otrzyma także książkę kucharską pełną przepisów dla najmłodszych, zachęcające do spożywania warzyw i owoców oraz do wspólnego gotowania z rodzicami.

Porcja rywalizacji
Częścią programu jest konkurs polegający na przygotowaniu przez dzieci pracy na temat: ”Warzywa i owoce spożywam codziennie i dbam o zdrowie fizyczne”. W tej edycji prace można przygotowywać w jednej z trzech technik: Film, Wydarzenie lub Wydarzenie typu Land Art. Następnie nauczyciele przesyłają zdjęcia lub film poprzez stronę internetową programu. Na najciekawsze wystawy czekają atrakcyjne nagrody. 6 placówek zostanie nagrodzonych grantami o wartości 2.000 zł. Dla nauczycieli oraz uczniów przygotowaliśmy vouchery na sprzęt sportowy.

Informacje o programie
PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2013 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych oraz do przedszkolaków. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu. Partnerem głównym V edycji Porcji Pozytywnej Energii została znana i lubiana przez wszystkich marka Disney. Disney od wielu lat zaangażowany jest w promocję zdrowego stylu życia poprzez zabawę, edukację i wykorzystanie ulubionych postaci Disneya, dzięki którym całe rodziny inspirowane są do zdrowych wyborów. Patronat honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. Partnerem akcji jest Foods by Ann – marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach. Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII”.

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *