W wakacje postaw na odporność


Wakacje to doskonały czas na
to, aby zatroszczyć się o
zdrowie całej rodziny. Często
w codziennym zabieganiu
borykamy się z problemami
zdrowotnymi, ale ich nie
dostrzegamy lub je
bagatelizujemy. Dlatego w
letnie długie wieczory warto
zastanowić się nad tym, ile
razy w ciągu ostatnich
miesięcy dopadały nas
infekcje? Czy nasze dzieci
chorują częściej niż ich
rówieśnicy? Kilka
krótkotrwałych przeziębień w
ciągu roku to naturalne
zjawisko, ale – częste i
długotrwałe infekcje,
wymagające ciągłej
antybiotykoterapii, gwałtowny
spadek masy ciała czy
powtarzające się głębokie
ropnie skórne mogą świadczyć
o pierwotnych niedoborach
odporności (PNO). Eksperci
kampanii „Postaw na odporność
– zacznij od diagnozy”
wyjaśniają z czym wiążą się
pierwotne niedobory
odporności oraz radzą, w jaki
sposób funkcjonować z chorobą
latem.

Pierwotne niedobory odporności (PNO) stanowią grupę rzadkich,
często uwarunkowanych genetycznie chorób związanych z
dysfunkcją układu odpornościowego1. Szacuje się, że na PNO na
całym świecie choruje nawet 6 mln osób2. Pierwotne niedobory
odporności w większości ujawniają się w okresie niemowlęco-
dziecięcym. Jednak mogą być zdiagnozowane także u osób
dorosłych.

Z badania przeprowadzonego na zlecenie organizatorów kampanii
„Postaw na odporność – zacznij od diagnozy” wynika, że prawie
43% Polaków słyszało o pierwotnych niedoborach odporności3.
Mimo to okazuje się, że w Polsce problemem jest brak
świadomości objawów PNO – aż 22% badanych nie potrafiło
wymienić żadnego z nich4. Niedostateczna wiedza na temat
objawów sprawia, że chorzy zazwyczaj trafiają do odpowiedniego
lekarza zbyt późno. Należy pamiętać, że w przypadku PNO wczesna
diagnoza to podstawa. Może ona znacznie wpłynąć na poprawę
jakości życia pacjenta, uchronić go przed niepełnosprawnością
lub nawet uratować mu życie.

Jeżeli podejrzewasz, że problem PNO może dotyczyć Ciebie lub
Twojego dziecka wejdź na stronę:
https://www.niedoboryodpornosci.pl/do-pobrania/test-ryzyka/
i zrób test ryzyka!

Jak przetrwać lato z PNO?

Chorzy na PNO są szczególnie podatni na rozmaite infekcje.
Dlatego w miejscach publicznych oraz podczas wyjazdów
wakacyjnych powinni zachować szczególną ostrożność. Mimo wielu
niedogodności mogą oni cieszyć się latem, tylko muszą pamiętać
o ścisłym przestrzeganiu zasad higieny. Najważniejsze i
podstawowe są takie czynności jak: prawidłowe mycie rąk,
zabezpieczanie się przed zakażeniami grzybiczymi nóg oraz
higiena w zakresie żywności.

Pacjenci z PNO powinni pamiętać, że nawet w trakcie upałów są
narażeni na różnego rodzaju infekcje. Szczególnie powinni
uważać na gwałtowne zmiany temperatur np. w trakcie korzystania
z klimatyzowanych pomieszczeń. Niebezpieczne dla osób
zmagających się z PNO są także biegunki, które mogą mieć
gwałtowny i długotrwały przebieg. Dlatego pacjentom zalecam
picie tylko butelkowanej wody i unikanie jedzenia pochodzącego
z niesprawdzonych źródeł. Ponadto, ze względu na ryzyko
zakażenia radziłabym unikać jedzenia produktów surowych czy
niedogotowanych takich jak sushi, tatar czy krwiste steki –
wyjaśnia dr hab. n. med. Sylwia Kołtan, Immunolog ze Szpitala
im. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy

Przez żołądek do odporności

Lato to także doskonały czas na to, aby zadbać o odpowiednie
odżywianie. Problemy natury gastrologicznej dotykające obszarów
jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit są powszechne u wielu
pacjentów z PNO5. Ich układ pokarmowy jest nieustannie narażony
na działanie wirusów, pasożytów i bakterii, które powodują
podrażnienia, zapalenia lub zakażenia śluzówki jelit6. Dlatego
dla zachowania równowagi jelitowej oraz dobrego samopoczucia
bardzo istotna jest dobrze skomponowana i ściśle dopasowana
dieta.

W diecie osób zmagających się z PNO szczególnie ważne są
antyoksydanty – głównie witaminy A, C i E ale także flawonoidy
i inne substancje przeciwutleniające pochodzenia roślinnego.
Oczyszczają organizm z wolnych rodników i wspomagają układ
odpornościowy. Ich źródłem powinny być przede wszystkim warzywa
i owoce, zwłaszcza czerwona kapusta, papryka, szpinak, natka
pietruszki, borówki, maliny, agrest czy aronia. Ważnym
składnikiem diety osób chorych na PNO są kwasy omega 3, które
znajdujemy głównie w tłustych rybach morskich oraz w olejach
roślinnych (lniany, rzepakowy). Szczególnie zaleciłabym
spożycie ryb z pewnego źródła (wolnych od pasożytów i
antybiotyków) oraz szerokie stosowanie olejów roślinnych “na
zimno” do potraw – radzi dietetyk Ewa Kurowska

Ogólnopolska Społeczna Kampania Edukacyjna „Postaw Na Odporność
– zacznij od diagnozy” to inicjatywa skierowana do pacjentów,
rodziców i lekarzy, która ma na celu wzrost świadomości na
temat objawów oraz możliwej diagnostyki i leczenia pierwotnych
niedoborów odporności. Organizatorzy kampanii chcą również
podkreślić, że skuteczny wywiad pozwoli pediatrom prawidłowo
rozpoznać objawy PNO i postawić właściwą, wstępną diagnozę, a
dzięki temu przygotować pacjenta do ewentualnej wizyty w
poradni immunologicznej.
Inicjator kampanii: Baxter Polska
Strona internetowa kampanii: www.niedoboryodpornosci.pl

ONBOARD

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *