Jak kłaść papę w odpowiedni sposób? Krótki poradnik


Dobre pokrycie dachowe spełnia wiele funkcji. Gwarantuje nie tylko bowiem odpowiedni wymiar estetyczny, co, jak doskonale wiemy, jest niezwykle ważne dla wielu właścicieli oraz inwestorów, ale także dobra papa stanowi bardzo ważny element całej konstrukcji. Wpływa wszakże na parametry wytrzymałościowe dachu oraz jego szczelność. Aby jednak dach cechował się najlepszą odpornością na warunki atmosferyczne i nie tylko, należy odpowiednio podejść do projektu oraz zwrócić uwagę na zastosowanie dobrych materiałów. Niemniej jednak istotne jest również wykonanie. Jak dobrze położyć papę na dachu? Jak się za to zabrać? To wszystko rozświetli ten wpis.

Papę można kłaść zarówno na zimno, jak i na gorąco

Kryć dach można na wiele sposobów. Niemniej jednak po dziś dzień to właśnie kładzenie papy jest najpowszechniejszą metodą. Prawdopodobnie wynika to z atrakcyjnej ceny. Ale jak właściwie ją kłaść, aby cieszyć się jakościowym rezultatem? Zacznijmy od metody „na zimno”. To całkiem łatwy sposób, ponieważ nie wymaga od nas wiele. Warto jednak wiedzieć, że taki dach musi być równy i sztywny. Trzeba go również odpowiednio przygotować. W tym celu pokrywamy dach dwoma warstwami pokrycia. Pierwsze stanowi papa podkładowa, drugie zaś papa nawierzchniowa. Tę drugą układamy tak, jak pierwszą, z tym że przesuwamy ją o połowę szerokości pasa. Oczywiście pasy kładziemy rzędowo na zakład o około 10 centymetrach szerokości. Kładzenie „na gorąco” wygląda podobnie w kwestii przygotowywania. Naczelną różnicą między papą termozgrzewalną a tą kładzioną „na zimno” jest taka, że ta pierwsza jest solidniejsza. Przy jej montażu warto już postawić na fachowców, chyba że sami mamy doświadczenie w pracach takiego typu.

Papa termozgrzewalna jest najbardziej cenionym środkiem pokrycia dachowego

To właśnie papa termozgrzewalna jest najbardziej ceniona w branży budowlanej. Pamiętajmy jednak, że podłoże przed położeniem powinno być absolutnie suche, a także oczyszczone. Wtedy przystępujemy do położenia preparatem gruntującym, a następnie do zgrzewania papy palnikiem gazowym. Tutaj postawmy na dobrą jakość, ponieważ niedogrzana warstwa nie nabierze dostatniej lepkości, a zbyt rozgrzana z kolei skutkować będzie nadmiernym wypłynięciem masy. Pamiętajmy, że odpowiednia temperatura sprawi, że część masy wypłynie poza krawędzie. Równy wypływ będzie sygnalizował poprawny zgrzew. Jako że papy są stosunkowo tanim materiałem, warto postawić na to, co najlepsze. Świetne papy znajdziesz w sklepie Polskie Centrum Dachowe, pod adresem polskiecentrumdachowe.pl/produkty/papy/. Tylko produkty najwyższej jakości są w stanie zagwarantować naszemu dachowi odpowiednią odporność.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *