Ryby miały głos


XI ŚWIĘO PSTRĄGA

To druga po Jurajskim Lecie Filmowym, tak duża impreza promująca gminę Janów. 4. i 5. sierpnia w Złotym Potoku rządził pstrąg

Jedenasta edycja Święta Pstrąga przyciągnęła na błonia przy stawie Amerykan kilkutysięczną rzeszę smakoszy tej szlachetnej ryby. Na gości czekały stoiska oferujące najrozmaitsze pstrągowe potrawy z gwarancją rozkoszy dla podniebienia. – Uwielbiam te malownicze okolice i zawsze czuję się tu świetnie. Tym razem również się nie zawiodłem, zwłaszcza że pogoda dopisała. Pstrąg, obok halibuta i łososia to jedna z moich ulubionych ryb – zdradził nam częstochowianin, Tomasz Osyra.
Poza możliwością delektowania się rybimi specjałami, na przybyłych czekał szereg innych atrakcji, takich jak rodzinny turniej piłki nożnej, otwarte spławikowe zawody wędkarskie, mistrzostwa Jury Krakowsko-Częstochowskiej w rzucie podkową, gminne zawody Ochotniczych Straży Pożarnych, występy zespołu Śląsk i kapeli Drewutnia z Lublina oraz dyskoteka pod gwiazdami. Wskazana była także dolegliwość w postaci gorączki … gorączki złota, a to za sprawą Polskiego Bractwa Kopaczy Złota ze Złotoryi, które urządziło wielką akcję płukania złota w Amerykanie.
Jednym z głównych punktów programu był cieszący się z roku na rok coraz większą popularnością, konkurs kulinarny, przygotowany przez złotopotocki hotel-restaurację “Kmicic”. Kto wziął w nim udział, mógł się nazwać szczęściarzem, ponieważ zadaniem uczestników było kosztowanie i odgadywanie nazw 16 wykwintnych potraw z pstrąga, m.in. po królewsku w migdałach, w sezamie, po parysku, w sosie greckim, czy w maśle czosnkowym. – Jest mi ogromnie miło z wciąż rosnącej popularności, jaką cieszy się nasz konkurs. W tym roku do udziału zgłaszały się osoby z Łodzi, Przemyśla, a nawet Zakopanego – powiedziała “GCz” dyrektor “Kmicica” Maryla Nowak. Dodatkową atrakcją konkursu był występ “kulinarnej gwiazdy”. W tym roku o swoich doświadczeniach opowiadał twórca wielu programów telewizyjnych, m.in. polsatowskiego “Między wschodem a zachodem”, Jacek Wan.
Sukces kolejnej edycji Dnia Pstrąga sprawił, że organizatorzy na pewno z niego nie zrezygnują, już planując kolejne. – Warto urządzać takie imprezy, choćby po to, by umożliwić ludziom świetną zabawę i promować naszą złotą krainę, gdzie wszystko kręci się wokół pstrąga. Przecież to tutaj jest najstarsza pstrągarnia w Polsce – przypomniała organizatorka święta, dyrektor Ośrodka Kultury w Janowie Anna Tarczyńska. Głównymi sponsorami zorganizowanej przez Ośrodek Kultury i Urząd Gminy w Janowie uroczystości byli: hotel-restauracja “Kmicic”, wytwórnia wód źródlanych “Złoty Potok” oraz firmy Callida i Kabex.
Historia “rybiego oblicza” Złotego Potoku sięga 1881 roku, gdy sprowadzono tu ze Stanów Zjednoczonych ikrę pstrąga tęczowego. Wkrótce okazało się, że hodowane tu ryby są tak smaczne, iż zajadają się nimi w całej Europie. Prestiż tutejszych pstrągarni dodatkowo zaznaczono 11 lat temu, organizując pierwsze święto na cześć pstrąga. Od tego czasu jego popularność stale rośnie. Oby tak dalej.

ŁUKASZ STACHERCZAK

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *