Co jeść, żeby być zdrowym? (cz. 3),


Przyglądnęliśmy się ważnym, energetycznym składnikom pożywienia – tłuszczom.
Dzisiaj “wystąpią” przed Państwem:
* drugi składnik energetyczny pożywienia – węglowodany
* podstawowy budulec organizmu – białko

Przyglądnęliśmy się ważnym, energetycznym składnikom pożywienia – tłuszczom.
Dzisiaj “wystąpią” przed Państwem:
* drugi składnik energetyczny pożywienia – węglowodany
* podstawowy budulec organizmu – białko
Węglowodany są obok tłuszczów głównym źródłem energii.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Zalecane jest spożywanie węglowodanów złożonych, których dostarczają m. in. przetwory zbożowe, pieczywo, kasze, ryż, makarony, płatki i ziemniaki. I jak wspomniano na wstępie w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za dużo węglowodanów prostych, których źródłem jest głównie cukier i wyroby cukiernicze oraz słodzone dżemy, konfitury i napoje. Dietetycy zalecają, by ich spożycie ograniczyć do minimum.
Przykładowo: organizm otrzyma zalecaną porcję węglowodanów, jeżeli w ciągu dnia zjemy w sumie 5-6 kromek pieczywa ciemnego, ponadto 5 średnich ziemniaków, 3 łyżki mąki, kaszy lub makaronu. Cukrów prostych dostarczą nam spożywane codziennie świeże owoce.
Spróbujmy, to też jest łatwe, jeśli tylko będziemy pamiętać, że postępujemy tak dla naszego zdrowia:
* pijmy kawę i herbatę mniej słodką, w miarę możliwości zastępując cukier słodzikami
* wybierajmy dżemy i konfitury z niską zawartością cukru – są zdrowsze i smaczniejsze
* pijmy niskokaloryczne lub nie słodzone soki i napoje chłodzące
* starajmy się jeść mniej słodyczy: ciastek, cukierków i czekolady, zastępując je owocami.
Niezbędne dla człowieka białka znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego np. w mięsie i mleku oraz w rybach. Jednak ze względu na dużą zawartość tłuszczu w tych produktach należy ograniczyć ich spożycie na rzecz białka pochodzenia roślinnego.
W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się miejsce na chude mleko i jego przetwory: niskotłuszczowe twarogi, jogurty i kefiry.
Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego, wysokowartościowego białka roślinnego jest soja, groch, fasola, bób i inne rośliny strączkowe. Można z nich przyrządzać pełnowartościowe dania obiadowe.
Postarajmy się zatem, by w ciągu dnia spożyć w sumie: 2 szklanki chudego mleka, 2 łyżki twarogu, 2-3 plasterki chudej wędliny, kawałek (ok. 8 dag) mięsa, drobiu lub ryby i dodatkowo w ciągu tygodnia co najmniej 10 dag nasion roślin strączkowych (ważonych przed gotowaniem). Ten przykładowy jadłospis dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości białka.
Spróbujmy, to naprawdę łatwe:
* Jeden – dwa razy w tygodniu zjadać rybę na główne danie
* Fasola i nasiona innych roślin strączkowych, dobrze przyrządzone mogą smakować lepiej niż mięso
Chudy biały ser, podany z makaronem, jest pełnowartościowym posiłkiem bogatym w białko.

dr n. med. wiesława Leśnikowska-Ścigienna

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *