Zrzuć cholesterol po zimie!


Po pierwsze: zacznij się więcej ruszać
Kiedy dni stają się dłuższe, a słońce świeci mocniej, więcej czasu spędzajmy na świeżym powietrzu, co będzie zbawienne dla zdrowia. To doskonały sposób na walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pamiętajmy jednak o tym, by nie forsować zbytnio organizmu zmęczonego zimą. Przeciążenie mięśnia sercowego może być bardzo niebezpieczne, dlatego optymalny będzie niezbyt długi, ale dość intensywny trening, który pozwoli nam wyczuć szybsze bicie serca.

Po drugie: wartościowa dieta
Postaraj się zastąpić potrawy zawierające tłuszcze nasycone owocami i warzywami. Powinniśmy ich spożywać od 0,5 do 2 kg dziennie. Dostarczą one witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który jak szczotka „wymiata” z organizmu cholesterol oraz obniża poziom trójglicerydów, które powodują miażdżycę. Do diety dołączmy tłuste ryby morskie, gdyż zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom ,,złego” cholesterolu. Ważnym krokiem w walce z cholesterolem jest włączenie do diety Danacolu – niskotłuszczowego produktu, który obok tradycyjnych bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus), zawiera także sterole roślinne. Wzbogacenie Danacolu w sterole roślinne pozwala na zwiększenie poziomu ich spożycia, co umożliwia obniżenie stężenia „złego” cholesterolu w organizmie. Jego spożywanie zaleca się osobom, u których wskazane jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Można go łatwo włączyć do zrównoważonej, zróżnicowanej i smacznej diety.

Po trzecie: rzuć palenie
Palenie papierosów nie tylko obniża naszą odporność, ale przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Do uszkodzonych ścian tętnic u palaczy łatwiej przyczepiają się duże cząsteczki lipoprotein. To właśnie w takiej postaci we krwi krąży ,,zły” cholesterol – LDL, powodując miażdżycę. W skutek zwężonych tętnic palacze cierpią na permanentne niedotlenienie organizmu.

Co jeszcze możesz zrobić?
Przede wszystkim należy regularnie mierzyć poziom cholesterolu i jego frakcji trójglicerydów. Pierwsze badanie poziomu cholesterolu należy wykonać ok. 20 roku życia. Kolejne badania – raz na 3 – 5 lat, a po ukończeniu czterdziestego roku życia raz na 2 lata. Raz na rok powinni to robić m.in. palacze, cukrzycy, nadciśnieniowcy oraz osoby, u których choroby serca są dziedziczne. Całkowite stężenie we krwi tej substancji nie powinno przekraczać 200 mg/dl.

e

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *