Instytuty naukowo-badawcze na Krajowej Wystawie Rolniczej w Częstochowie


Tradycją Krajowej Wystawy Rolniczej jest prezentacja dorobku państwowych instytutów i ośrodków naukowych zajmujących się badaniami nad żywnością. W tym roku wystawiło się ich ponad dwadzieścia. Obecny był także Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie, który promował nowy kierunek rolniczy.

 

Trzeba przypomnieć, że pomysłodawcą utworzenia kierunku rolniczego na częstochowskiej uczelni był wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Szymon Giżyński. Inicjatywa została poparta przez ministra edukacji i nauki Przemysława Czarnka oraz rektor UJD prof. Annę Wypych-Gawrońską, i w przeciągu niespełna pół roku udało się na UJD otworzyć kierunek produkcja i marketing żywności.

– W Częstochowie mamy zlokalizowane wszystkie wojewódzkie instytucje związane z rolnictwem: Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ośrodek Doradztwa Rolnictwa. Powstał też oddział Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Teraz buduje się Jurajski Agro-Fresh Park, czyli wielki rynek przetwórstwa rolno-spożywczego w Rudnikach pod Częstochową. Kadry do tych podmiotów są bardzo potrzebne, a nasza rodzima uczelnia z pewnością merytorycznie i z pełnym zaangażowaniem będzie przygotowywała przyszłych pracowników dla tych instytucji – mówi wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Szymon Giżyński. Jak dodaje inicjatywa powołania nowego kierunku rolniczego spotkała się z poparciem ministra Grzegorza Pudy. W działaniach organizacyjnych wspierał wiceministra Szymona Giżyńskiego senator Ryszard Majer.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *