Naukowe wieści z UJD


Szansa dla dzieci z otyłością i nadwagą – mówi dr Renata Barczyńska z Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych z Katedry Dietetyki i Badań Żywności Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Czestochowie.

 

 

Naukowcy z Katedry Dietetyki i Badań Żywności Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie prowadzą badania nad preparatem mającym pozytywnie wpływać na redukcję otyłości i nadwagi u dzieci. Badania nadzoruje dr hab. Janusza Kapuśniaka, prof. UJD, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą. W grudniu 2019 roku Uczelnia na realizację dalszych bań podpisała umowę z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, pozyskując na przedsięwzięcie  7,5 miliona złotych. Badania zaczęto od 1 stycznia 2020 roku. Temat przybliżaliśmy już w artykule „Nowatorskie odkrycie”

 

 

O badaniach, podczas tzw. „Naukowej randki UJD z dziennikarzami” mówiła „Gazecie Częstochowskiej” dr Renata Barczyńska z Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych z Katedry Dietetyki i Badań Żywności. ‑ Nasza katedra zajmuje się poszukiwaniem związków otyłości i nadwagi dzieci z mikroorganizmami. Poszukujemy substancji, która będzie wzmacniała hamowanie procesów otyłości. Wykryliśmy prebiotyk, który otrzymujemy ze skrobi ziemniaczanej. Ma on już potwierdzone właściwości prebiotyczne, a teraz będziemy wkraczać w kolejne bardzo duże badania, które będą miały na celu określenie technologii i wdrożenie produkcji przetworów warzywno-owocowych, wzbogacanych preparatem wyprodukowanym ze skrobi ziemniaczanej. Prebiotyk, to substancja, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Wchodząc głębiej w jego strukturę chemiczną to widzimy, że ma on wiele sposobów działań, w tym zapobieganie biegunko, magazynowania tłuszczu czy pobudzanie funkcji immunologicznych. Ale naszym priorytetem jest wydobycie jego skuteczności w zapobieganiu nadwagi i otyłości, także poprzez redukcję tłuszczu. Przeprowadzałam badania, w których karmiliśmy szczury dietą niskotłuszczowa i wysokotłuszczową i dozowaliśmy prebiotyk (dekstrynę). I okazało się, że redukcja masy ciała nastąpiła o 5 procent, a tkanki  tłuszczowej o 12 procent. Teraz chcemy te badania przełożyć na dzieci, czy uda się uzyskać podobne wyniki pokażą badania.

 

Aby uzyskać lepsze efekty, jako ośrodek wiodący współpracujemy z Instytutem „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, Warszawskim Instytutem Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, Politechniką Łódzką i konsorcjum produkującym m.in. przetwory warzywno-owocowe dla dzieci „Tymbark”.

 

 

Wykład dr Renaty Barczyńskiej-Felusiak Modyfikacja składu mikrobioty jelitowej dzieci z nadwagą i otyłością pod wpływem dekstryn ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej, wygłoszony 5 grudnia 2018 r. podczas Seminarium

za: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/n1520,5-grudnia-2018—Seminarium—dr-Renata-Barczynska-Felusiak

Streszczenie wykładu:

Mikrobiota jelitowa pełni istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, wpływając między innymi na zachodzące w nim procesy metaboliczne oraz funkcje immunologiczne i fizjologiczne. W ostatnich latach podkreśla się rolę mikrobioty jelitowej w rozwoju chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nieswoiste zapalenie jelit czy rak jelita grubego. Wiele badań wskazuje, że nadwaga i otyłość związana jest między innymi w znacznym stopniu ze zmianami w kompozycji i funkcji metabolicznej mikrobioty jelit. Uznaje się, iż szczególnie istotne jest zachowanie prawidłowej proporcji szczepów bakterii należących do typów Bacteroidetes Firmicutes.

Dieta wpływa bezpośrednio na skład i aktywność mikrobioty jelit, a ta na powstawanie nadwagi i otyłości. Dlatego w swoich badaniach zajęłam się wykorzystaniem preparatów, które byłyby dobrze tolerowane przez organizm, a jako dodatek do diety stymulowały wzrost korzystnych dla zdrowia mikroorganizmów. Swoje badania skoncentrowałam na produktach skrobiowych, takich jak preparaty błonnikowe – oporne dekstryny otrzymywane ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej, udowadniając ich właściwości prebiotyczne zarównow badaniach in vitro jak i in vivo.

Podczas wykładu omówione zostaną rezultaty prac prowadzonych w celu określenia składu i proporcji mikroorganizmów w kale polskich dzieci z nadwagą i otyłością oraz sprawdzenia czy różnią się od składu bakterii kałowych polskich dzieci z prawidłową masą ciała jak również wykazania czy dekstryny otrzymane ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, mogą aktywować wzrost dominujących rodzajów bakterii BacteroidesPrevotellaBifidobacterium, należących do typów BacteroidetesActinobacteria i ograniczać wzrost ClostridiumLactobacillus należących do typu Firmicutes, tym samym modyfikować proporcje bakterii uznanych za istotne dla zmniejszenia rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci.

Wykazałam, że mikrobiota kału polskich dzieci z nadwagą i otyłością oraz dziec z prawidłową masą ciała jest odmienna. W kale dzieci z nadwagą i otyłością dominują szczepy bakterii Clostridiumnależące do typu Firmicutes, szczepy z typu Bacteroidetes i Actinobacteria stanowią mniejszość.W kale dzieci z prawidłową masą ciała proporcje tych bakterii są odwrotne. W kale dzieci z nadwagą i otyłością stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) jest niższe niż w kale dzieci z prawidłową masą ciała. Udowodniłam, że dekstryna otrzymana ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej stanowi źródło węgla dla wszystkich wyizolowanych bakterii. Rodzaj dekstryn ziemniaczanych i kukurydzianych oraz fakt, że do procesu otrzymywania dekstryn zostały zastosowane różne kwasy organiczne (cytrynowy, winowy) nie powoduje istotnych różnic w stopniu wykorzystania dekstryn przez bakterie. Jednak tylko dla dekstryn otrzymanych ze skrobi ziemniaczanej wykazałam zdolność selektywnej aktywacji wzrostu szczepów FirmicutesBacteroidetesActinobacteria.Zjawiska takiego nie wykazałam dla dekstryn otrzymanych ze skrobi kukurydzianych. W badaniach in vivo na szczurach dowiodłam, iż wzbogacanie diety dekstrynąotrzymaną ze skrobi ziemniaczanej prowadzi do korzystnych zmian liczebności i proporcji dominujących w jelitach bakterii należących do typu Bacteroidestes Firmicutes oraz Actinobacteria, które mogą sprzyjać ograniczaniu powstawania nadwagi i otyłości.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *