Chleb żytni na zakwasie, którego wytwórstwem zajmuje się gospodarstwo rolne Krystyny i Ryszarda Halabowskich z Jaroszowa uzyskał nagrodę „Perła 2021″ w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Podczas finału, który miał miejsce na początku października na targach Smaki Regionów w Poznaniu, chleb uznano za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Jest jednym z sześciu w województwie śląskim nagrodzonym w tegorocznej edycji i drugim w gminie Żarki, po chlebie tatarczuchu, posiadającym taki laur.
– Jesteśmy dumni, że nasz produkt został tak wysoko oceniony. Jest to piękna ocena naszej pracy od podstaw – mówi Krystyna Halabowska.
Statuetka „Perły” przyznawana jest za szczególne walory smakowe oraz za specyficzne i tradycyjne metody produkcji. Liczy się również zgodność z tradycją, a także zwyczajami kultywowanymi w regionie. Pomaga w zachowaniu specjałów i ma zachęcać między innymi rolników czy właścicieli firm do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
fot. Urząd Miasta i Gminy Żarki