3 września, podczas towarzyszącej Dożynkom Jasnogórskim, XXV Krajowej Wystawy Rolniczej, rozstrzygnięto konkurs „Na najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego oraz najlepsze gospodarstwo rolne Regionu Częstochowskiego”.
O Nagrodę Prezydenta Miasta Częstochowy i Nagrodę Starosty Powiatu walczyło 10 właścicieli dużych zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego oraz gospodarstw rolnych z Częstochowy i regionu. Komisja oceniająca brała pod uwagę m.in. stan techniczno – sanitarny zakładu, estetykę gospodarstwa, jakość produktów i opakowań, a także całokształt działalności, kontynuację tradycji, popularność produktów, czy technologię produkcji.
Nagrody przyznano:
Nagrody Prezydenta Miasta Częstochowy
I Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego:
Piekarnia „JĘDRYKA” w Częstochowie
Piekarnia prowadzona od 1948 roku. Zakład jest przebudowany, unowocześniony i w pełni skomputeryzowany. Jest to firma rodzinna. Produkowany asortyment to około 150 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, które sprzedawane są w kilkunastu firmowych sklepach oraz u 100 odbiorców hurtowych na terenie miasta i gmin ościennych. Zakład zatrudnia obecnie 140 osób.
Zakład „GOLIARD” Sp. z o. o. w Rudnikach
Starostwo Częstochowskie
Zakład zajmujący się produkcją i sprzedażą makaronów powstał w roku 1991 w Rudnikach. Firma rodzinna założona przez Jerzego Urbańczyka i Bogumiła Gonerę dynamicznie się rozwija, uruchamia nowe linie technologiczne, wprowadzając na rynek około 30 asortymentów produkcji. Ponadto posiada własne laboratorium sprawdzające produkty zgodnie z wymogami unijnymi. Obecnie w zakładzie zatrudnionych jest 183 osób. Makarony rozprowadzane są w całej Polsce oraz eksportowane do USA, Niemiec, Kanady i Australii.
Firma Produkcyjno-Handlowa „AGMAR” Agata i Mariusz Mstowscy, Wręczyca Mała
Starostwo Kłobuck
Firma „AGMAR” została założona w 1999 roku. Podstawową działalnością firmy jest produkcja i dystrybucja przetworów owocowo-warzywnych w około 40 asortymentach. Dostawcami surowca są polscy rolnicy, głównie z terenu województw łódzkiego i wielkopolskiego. Odbiorcami produktów są firmy z całej Polski i Europy, Australii, USA czy Rosji. Firma zatrudnia około 50 osób.
Piekarnia Ciastkarnia „FAMUŁA” S.C. w Kochanowicach
Starostwo Lubliniec
Piekarnia powstała w 1997 roku (firma rodzinna). Obecnie zakład zatrudnia 36 osób. Pieczywo sprzedawane jest w 6 własnych firmowych sklepach oraz na terenie powiatu lublinieckiego, kłobuckiego i częstochowskiego. Pieczywo produkowane jest na naturalnym zakwasie. Specjalnością zakładu są zarówno tradycyjne wypieki jak i produkowane w ponad 120 asortymentach wyroby piekarnicze i cukiernicze. W ostatnich latach zakład został rozbudowany i zmodernizowany.
Piekarnia Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Żarkach
Starostwo Myszków
Piekarnia prowadzona jest od roku 1995 r. przez Romana Kurka. Produkcja chleba metodą tradycyjną na piecu opalanym węglem. Wielkość wypieku to około 30 ton miesięcznie, dominuje chleb mieszany pszenno-żytni wypiekany w foremkach. Wyroby piekarni sprzedawane są na terenie powiatu Myszkowskiego. Obecnie w piekarni pracuje 20 osób.
II Gospodarstwa rolne
Gospodarstwo rolne – Maria i Grzegorz Cierpiał (Częstochowa)
Gospodarstwo o powierzchni 20 ha (w tym 5,0 ha gruntów własnych), prowadzone jest od roku 1978. Głównym kierunkiem jest produkcja roślinna (uprawa zbóż) oraz produkcja zwierzęca (hodowla bydła opasowego – 21 szt.). Produkcja zwierzęca prowadzona jest w oparciu o pasze własne. Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesny sprzęt rolniczy.
Nagroda Starosty Częstochowskiego:
Maria i Sławomir Pastusińscy – gospodarstwo rolne w Aleksandrii Pierwszej
Gospodarstwo o powierzchni ponad 50 ha (w tym 7,0 ha gruntów własnych) prowadzone jest od roku 1996. Głównym kierunkiem jest hodowla bydła mlecznego 150 szt. (w tym 65 szt. krów). Średnia wydajność mleka od krowy rocznie wynosi 7000 litrów. Sprzedaż mleka do Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie. Produkcja zwierzęca prowadzona jest w oparciu o pasze własne. Gospodarstwo jest w pełni zmechanizowane i wyposażone w nowoczesny sprzęt rolniczy.
Nagroda Starosty Kłobuckiego:
Łukasz i Tomasz Bukalscy – gospodarstwo rolne w Zajączkach Drugich
Gospodarstwo o powierzchni 80 ha (w tym 25 ha gruntów własnych), przejęte po rodzicach i systematycznie unowocześniane i modernizowane. Głównym kierunkiem jest hodowla bydła mlecznego (200 szt). Sprzedaż mleka do Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie. Produkcja zwierzęca prowadzona jest w oparciu o pasze własne. Produkcja roślinna to głównie uprawa kukurydzy, lucerny, zbóż oraz użytków zielonych. Gospodarstwo jest w pełni zmechanizowane i wyposażone w nowoczesny sprzęt rolniczy.
Nagroda Starosty Lublinieckiego:
Jakub Pliczko – gospodarstwo rolne „Pliczko” w Woźnikach
Gospodarstwo o powierzchni 200 ha (w tym 40 ha własnych). Jest to gospodarstwo z tradycjami rodzinnymi przejęte po rodzicach w roku 1972. Głównym kierunkiem jest produkcja roślinna. W strukturze uprawy znajduje się kukurydza, zboża, słonecznik oraz rzepak. Słonecznik i rzepak używane są w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym m.in. w tłoczni oleju. W ramach produkcji zwierzęcej specjalizacja w hodowli bydła zarodowego. Oprócz tego prowadzona jest hodowla 10000 szt. kur niosek. Gospodarstwo jest w pełni zmechanizowane oraz systematycznie unowocześniane i modernizowane.
Nagroda Starosty Myszkowskiego:
Krystian Pikuła – gospodarstwo rolne w Mzurowie
Gospodarstwo rolne o powierzchni 65 ha, przejęte po rodzicach. Prowadzone jest od roku 2011. Głównym kierunkiem jest hodowla bydła w tym 16 szt. krów mlecznych oraz produkcja roślinna (głównie rzepak ozimy i zboża). Produkcja zwierzęca prowadzona jest w oparciu o pasze własne. Gospodarstwo jest w pełni zmechanizowane i wyposażone w nowoczesny sprzęt rolniczy.