W miniony weekend w Nakle Śląskim odbył się II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich p.n.: „Bitwa Regionów”. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego zgromadziło się 9 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa śląskiego, wyłonionych w poprzednich eliminacjach. Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentowała dr Aleksandra Hadzik, Prezes Kasy, Piotr Dobosz, Dyrektor OR KRUS w Częstochowie oraz pracownicy Placówki Terenowej KRUS w Katowicach.
Otwarcia wydarzenia dokonała Natalia Latocha, Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentowała dr Aleksandra Hadzik, Prezes Kasy, Piotr Dobosz, Dyrektor OR KRUS w Częstochowie oraz pracownicy Placówki Terenowej KRUS w Katowicach. Na uroczystym Półfinale Konkursu Kulinarnego nie zabrakło również posłów, senatorów, przedstawicieli KOWRu, ARMiRu, ŚODRu oraz przedstawicieli samorządów.
Jednym z kluczowych punktów programu wydarzenia była degustacja potraw przygotowanych przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które zostały poddane ocenie komisji konkursowej. W wyniku bardzo wyrównanej rywalizacji I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Libertowskiej, na II miejscu uplasowały się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Mysłowianki” z Mysłowa, natomiast III miejscem uhonorowano Koło Gospodyń Wiejskich z Puszczewa.
Całe wydarzenie zostało podsumowane na panelu dyskusyjnym, w którym wziął udział m.in. Dyrektor OR KRUS w Częstochowie, Piotr Dobosz, omawiając najważniejsze zmiany w Ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz najistotniejsze aspekty związane z działalnością sanatoryjną w Centrach Rehabilitacji Rolniczej KRUS.