Od 18 listopada 2023 roku Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie przystępuje do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” uruchomionego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach. – poinformował na swej stronie WSS w Częstochowie
Posiłki pacjentów przygotowywane są zatem według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów. – Codziennie na naszej stronie internetowej będą publikowane zdjęcia przedstawiające co najmniej dwa posiłki z najczęstszych posiłków w ciągu dnia, wraz z odnośnikiem do pozycji jadłospisu. Sam jadłospis zostanie również zamieszczony na stronie internetowej. – zapowiada lecznica.
,,Celem programu jest zwiększenie dostępności poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów hospitalizowanych. Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego.” – czytamy na stronie szpitala.