Nasiona słonecznika jest źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie ( grupy B) oraz rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E.
Zawierają makro i mikroelementy, błonnik oraz nienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT), konieczne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów oraz do utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie. Mała paczka nasion słonecznika ( 100 g ) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na magnez, witaminę E oraz B 1. Korzystnie wpływają na skórę ( n p. wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego) i wzrok.
Surowe lub wysuszone i uprażone nasiona słonecznika są wartościowa przekąską. Może to być dodatek do surówek, sałatek, pieczywa, zup i muesli. Doskonale smakują kiełki słonecznika ( ale o tym innym razem).
Z cyklu „Zdrowe odżywianie człowieka”
Akademia im. Jana Długosza
Dr Irena Jarzyńska