Nasiona dyni
to bogactwo składników odżywczych. Świeże pestki dyni zawierają bardzo dużo witaminy E, która zaliczana jest do antyoksydantów (przeciwutleniaczy); zapobiegają tworzeniu się skrzepów we krwi i łagodzi odczyn zapalny w organizmie, spowalnia proces starzenia się i opóźnia rozwój komórek nowotworowych. W pestkach dyni występuje w dużej ilości magnez, który mając właściwości uspokajające i rozluźniające, zalecany jest zapracowanej i zestresowanej młodzieży i ludziom dorosłym. Medycyna naturalna zaleca żucie (bardzo dokładne gryzienie) pestek dyni przeciwko glistom ludzkim i tasiemcowi jelitowemu. Składniki w tych nasionach zapobiegają chorobom prostaty, serca i naczyń krwionośnych. Paczka nasion dyni (100 g ) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cynk, który m.in. odpowiedzialny jest za obronę immunologiczna organizmu a także za kontrolę wydzielania insuliny. Zawarte w pestkach dyni NNKT wspomagają prawidłowy rozwój i wzrost organizmu oraz właściwy stan skóry.
Nasiona dyni mogą służyć jako dodatek do sałatek, surówek, muesli a zmielone z innymi (słonecznik, siemię lniane, sezam ) mogą być panierka do smażonych kotletów, n p. z sera.
Dr Irena Jarzyńska Pracownik dydaktyczno-naukowy A