Swojski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, rosół z 3 rodzajów mięsa z makaronem oraz kluski śląskie, pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek przygotowane przez KGW „Być Kobietą” zyskały uznanie w oczach jury XVIII edycji „Śląskich Smaków”. Impreza odbyła się 2 czerwca w Tarnowskich Górach. Nasze panie zdobyły w nich III miejsce.
Za nami XVIII Festiwal „Śląskie Smaki”. W tym roku wydarzenie odbyło się w Tarnowskich Górach, w niedzielę 2 czerwca. Złożyły się na nią pokazy kulinarne, bitwa smaków, koncerty czy występy zespołu „Śląsk”. „Festiwal „Śląskie Smaki”, organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku. Ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. „Śląskie Smaki” to przedsięwzięcie promocyjne, dzięki któremu turyści i mieszkańcy regionu mają dowiadywać się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy – korzystać z reklamy. Certyfikacja ma potwierdzać, że regionalne dania w oznaczonych logo szlaku miejscach są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur. Uczestnicy festiwalu w tym roku rywalizowali na rynku w Tarnowskich Górach. Podczas trwania odbędzie się m.in. Bitwa Smaków, czyli pokazy kulinarne Remigiusza Rączki i Adriana Feliksa. Jej efektów mogła skosztować zgromadzona publiczność. W konkursie kulinarnym wzięło udział siedemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Organizatorem tegorocznego festiwalu było Miasto Tarnowskie Góry i Śląska Organizacja Turystyczna.