Czy wiesz, że…


karpia królewskiego hoduje się w Złotym Potoku od 1908 r. Jest to ryba mocno wygiętym grzbiecie i podbrzuszu, z nielicznymi, dużymi łuskami.

Wyhodowana została w Polsce przez Adolfa Gascha w Kaniowie koło Czechowic–Dziedzic. W 1880 r. na premierowym pokazie podczas wystawy rolniczej w Berlinie ciesząc się wielkim uznaniem, karp królewski zdobył złoty medal. Hodowla karpia w Złotym Potoku wymagała dużych nakładów w 1908 r., Karol hr. Raczyński powiększył liczbę stawów w z 22, w których hodowano pstrąga tęczowego, do 46.
Oczyszczoną z łusek rybę dokładnie umyć. Następnie włożyć do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli lub sody. Następnie podzielić tuszę na dzwonka, około 3 cm grubości. Każdy z kawałków ryby natrzeć solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do ryb, obtoczyć w mące i pozostawić na pół godziny. Następnie panierować rybę w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Dzwonki smażyć na rozgrzanym oleju aż panierka się zarumieni. Podawać na gorąco.

RS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code