W poniedziałek, 29 czerwca br., Częstochowski Bank Żywności zorganizował konferencję na temat prawidłowego odżywiania dzieci. – Dzisiaj wzrasta problem nadwagi i otyłości dzieci. Często tego przyczyną jest złe jakościowo i nieregularne odżywianie. Banki Żywności podejmują działania edukacyjne, by wskazywać rodzicom i wychowawcom jak prawidłowo odżywiać dzieci – mówi prezes Baku Żywności w Częstochowie, Norbert Kępiński.
Bardzo ciekawą prelekcję pt. “By niejadek zjadł obiadek” przeprowadziła Małgorzata Matuszczyk z Kliniki Gastroneterologii w Instytucie Pomniku Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
program “1000 pierwszych dni dla zdrowia” omówiła Joanna Pindral, specjalista ds. żywienia i programów edukacyjnych z Fundacji Nutricia. O kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci mówiła Weronika Szumlka, edukator żywieniowy z Opola, rekomendowany dietetyk programu “1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olstynie, prezes Federacji Polsich Banków Żywności przybliżył działania instytucji w zakresie edukcji prawidłowego żywienia.
Konferencję podsumował Norbert Kępiński. Projekt skierowany do dyrektorów szkół, przedszkoli i żłobków oraz rodziców, współorganizowała Nutricia. Patronat medialny objęła Gazeta Częstochowska.
UG