Kierunek Produkcja i Marketing Żywności studia inżynierskie (3,5 roku), profil praktyczny, studia stacjonarne i niestacjonarne prowadzony na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych, w Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym im. Jana Długosza w Częstochowie.
Zdobędziesz szeroką wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu m.in. nowoczesnego zarządzania rolnictwem w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa oraz dystrybucji, uwarunkowań procesów rolniczych na rynku krajowym i zagranicznym, a także kultury mieszkańców obszarów wiejskich, analizy rynku, negocjacji biznesowych czy systemów informatycznych wspomagających podejmowanie decyzji w działalności rolniczej.
Program studiów, opracowany we współpracy z przedstawicielami biznesu, zaprojektowany jest w sposób gwarantujący wykształcenie wszechstronnie przygotowanych specjalistów, którzy będą posiadali kompetencje umożliwiające im dynamiczne wejście na rynek pracy i objęcie funkcji liderów zespołów zadaniowych i kierowniczych w krajowych przedsiębiorstwach z branży szeroko pojętego sektora rolniczego.
Gwarantujemy
- Praktyczny charakter zajęć (zajęcia warsztatowe, laboratoryjne, terenowe, ćwiczeniowe).
- Wysoką jakość kształcenia.
- Kadrę o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych.
- Laboratoria wyposażone w nowoczesną aparaturę pomiarową i sprzęt komputerowy najnowszej generacji.
- Dostęp do dobrze wyposażonej Biblioteki Uniwersyteckiej, internetowych baz danych i wydziałowej pracowni komputerowej.
- Wyjazdy zagraniczne w ramach programu Erasmus +.
- Rozwój zainteresowań przez działalność w Kole Naukowym Studentów Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych.
- Stypendia, staże, praktyki w jednostkach i instytucjach państwowych związanych z branżą rolno-spożywczą.
- Miłą i życzliwą atmosferę sprzyjającą studiowaniu opartą na bezpośrednim kontakcie studenta z wykładowcą.