karpia królewskiego hoduje się w Złotym Potoku od 1908 r. Jest to ryba mocno wygiętym grzbiecie i podbrzuszu, z nielicznymi, dużymi łuskami.
Wyhodowana została w Polsce przez Adolfa Gascha w Kaniowie koło Czechowic–Dziedzic. W 1880 r. na premierowym pokazie podczas wystawy rolniczej w Berlinie ciesząc się wielkim uznaniem, karp królewski zdobył złoty medal. Hodowla karpia w Złotym Potoku wymagała dużych nakładów w 1908 r., Karol hr. Raczyński powiększył liczbę stawów w z 22, w których hodowano pstrąga tęczowego, do 46.
Oczyszczoną z łusek rybę dokładnie umyć. Następnie włożyć do garnka z zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli lub sody. Następnie podzielić tuszę na dzwonka, około 3 cm grubości. Każdy z kawałków ryby natrzeć solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do ryb, obtoczyć w mące i pozostawić na pół godziny. Następnie panierować rybę w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Dzwonki smażyć na rozgrzanym oleju aż panierka się zarumieni. Podawać na gorąco.
RS