To, że Włókniarz Częstochowa, bierze udział w wszelkich akcjach charytatywnych, wiadomo nie og dziś. Do takowych należała 2. edycja imprezy Live Cooking Chat, organizowana właśnie przez „lwi” klub oraz Hotel Arche, gdzie w niedzielę (12 marca) miało miejsce to wydarzenie.
Zawodnicy „biało-zielonej” drużyny razem z trenerem Lechem Kędziorą, w asyście kucharzy restauracji Arche Vita, przygotowali przysmaki z całego świata, które następnie serwowano zgromadzonym gościom. Jednym z nich był hummus, słynna potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu.
Po części kulinarnej doszło do aukcji fartuchów kuchennych z podpisami żużlowców. Cały dochód z tej licytacji, jak również ze sprzedaży biletów na imprezę, przeznaczony został na leczenie 17-letniego sportowca z Częstochowy, Oliviera Dłubały, zmagającego z chorobą nowotworu złośliwego. Łączna kwota wsparcia wyniosła 55 725 złotych.
Na tegorocznym Live Cooking Chat obecni byli praktycznie wszyscy rajderzy z aktualnej kadry Włókniarza, m.in. Kacper Woryna, Jakub Miśkowiak, czy nowe nabytki częstochowskiego klubu, Mikkel Michelsen oraz Maksym Drabik. Zabrakło jedynie Leona Madsena z powodu nagłych problemów zdrowotnych.
Wydarzenie poprowadzili Tomasz Dryła, jeden z najbardziej znanych komentatorów żużlowych, a także Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.
Warto nadmienić, że po raz pierwszy tego typu akcję dobroczynną przeprowadzono w 2020 r. Wówczas uzbierane pieniądze przekazano na rehabilitację byłego żużlowca, Kamila Cieślara.
Norbert Giżyński