Śląska Organizacja Turystyczna tworzy najsmaczniejszy produkt turystyczny regionu.
ŚOT wybiera najlepsze restauracje serwujące lokalne specjały województwa. To pierwszy krok do stworzenia Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, na którego trasie turysta spróbuje wszystkiego, co najlepsze w Śląskiem.
Moda na kulinaria trwa od kilku lat. Powrót do tradycyjnych przepisów, slow food, programy telewizyjne, coraz więcej imprez kulinarnych, jak choćby kolejny Festiwal „Śląskie Smaki”, który odbędzie się już 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie – wszystko to pokazuje, że Polacy uwielbiają tradycyjne jedzenie. „Kulinaria stały się nieodłącznym elementem naszych podróży. Turyści szukają dobrych i lokalnych smaków, niestety nie zawsze wiedzą, gdzie tych pyszności można skosztować. Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła to zmienić i wskazać im miejsca warte polecenia, takie, w których na pewno zjedzą pyszne, ale przede wszystkim tradycyjne specjały” – wyjaśnia Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Na Szlak Kulinarny wejdzie na początek 21 lokali z całego województwa. Warunek jest jeden – ubiegający się o udział w projekcie lokal musi serwować (lub chcieć wprowadzić do menu) potrawy regionalne. To potencjalne menu „Śląskie Smaki” zostanie sprawdzone przez Komisję Certyfikacyjną. Certyfikacja ma potwierdzić, że podawane w lokalach dania regionalne są najwyższej jakości, robione wg tradycyjnych receptur i z najlepszych składników. „Tylko takie dania i restauracje z czystym sumieniem możemy polecić turystom” – podsumowuje Sikorska.
Lokale, które wejdą na Szlak Kulinarny, będą korzystały z promocji zapewnionej przez ŚOT, m.in. specjalnego oznakowania, wydawnictw, prezentacji na stronie projektu (www.slaskiesmaki.pl), obecności Szlaku na imprezach promocyjnych i w ponad 60 punktach Śląskiego Systemu Informacji Turystycznej.
Więcej informacji o Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” na www.slaskiesmaki.pl oraz bezpośrednio w Śląskiej Organizacji Turystycznej (poczta@slaskiesmaki.pl, 32 207 207 3).
r