Był gotowany, pieczony, smażony, używano go do diet dla odchudzających się, jest kochany przez osoby chore na cukrzycę.
Był gotowany, pieczony, smażony, używano go do diet dla odchudzających się, jest kochany przez osoby chore na cukrzycę.
Obwiniano go za przyczynę masowych emigracji. Kwiaty ziemniaka przystrajały królewskie płaszcze i malowane były na porcelanie.
Pierwszy raz wzmianka o ziemniakach pojawiła się 1800 lat temu w Południowej Ameryce. Do Europy przeniesiono je około roku 1500. Hiszpanie dotarli do Andów i Peru, i ochrzcili ziemniak “batatem”. Królewski stół angielski ziemniak osiągnął dopiero w 1619 roku.
Do końca XVIII wieku ziemniak zawędrował do Północnej Ameryki. Rósł w Anglii, Szkocji, Irlandii, Francji i Niemczech. Reputacja ziemniaka przechodziła różne koleje. We Francji, aż do późnych lat 1700 – ych, powszechnie wierzono, że był on przyczyną trądu i gorączki.
Walczono o jego reputację. Król Ludwik XVI nosił kwiat ziemniaka w butonierce
i zaczęła to naśladować cała Francja. Już na początku XIX wieku ziemniak był podstawą diety we Francji. W Irlandii również cała ekonomia zaczęła polegać na ziemniaku.
Ziemniak jest źródłem witamin i ma dobrą proporcję protein do kalorii, zawiera żelazo, witaminę “B” i “C”. Zawiera więcej potasu niż banan. Nie ma prawie tłuszczu i soli.
RN