Izabela Szewczyk z Zagrody Maciejówka z Ostrowa oraz Przemysław Bialik z Żarek to osoby, których kunszt dostrzeżono w ramach konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”, organizowanego przez Stowarzyszenie Partnerstwo Północnej Jury. Nagrody przekazano 1 października 2020 roku podczas konferencji nt. rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” (PPJ), która odbyła się w Żarkach.
Przemysław Bialik otrzymał specjalne wyróżnienie za „doskonałe łączenie tradycji z nowoczesnością, kulinarną pasję i inspirujący sposób przygotowania potraw”. Zagroda Maciejówka prowadzona przez Izabelę Szewczyk (na spotkaniu reprezentowana przez męża Janusza Szewczyka) została uhonorowana jako jedna z 6 laureatów konkursu. Jej mistrzowskie pierogi z kapustą i mięsem zachwyciły podobnie, jak nowatorskie menu Przemka Bialika: przystawka chleb tatarczuch z kaczą pasztetówką, plastrami kalarepy w occie jabłkowym i sosem z nalewki jeżynowej, pieczonki jurajskie – dekonstrukcja kulinarna oraz deser lodowy z jurajskich borowików karmelizowanych w miodzie z dodatkiem ziemi jadalnej z pędów sosny i krzew z czekolady leśniowskiej.
UG