Uwodzicielska czekolada


Czekoladę, na listę kulinarnych afrodyzjaków pierwsi wpisali starożytni Olmekowie, zamieszkujący tereny Ameryki Środkowej i Południowej. 3000 lat temu zaczęli wyrabiać z ziarna kakaowca czekoladowy napój, nazywając go “jedzeniem bogów”… Od nich zwyczaj picia czekolady przejęli Majowie i Aztekowie. Majowie pili czekoladę podczas uroczystości zaręczynowych, czarki z tym napojem stawiano również w sypialniach nowożeńców, ba, nim udał się do kochanki raczył się nią nawet słynny aztecki władca Montezuma.

Do Europy ziarno kakaowca i zwyczaj picia czekolady sprowadził Krzysztof Kolumb. Napoleon pijał gorącą czekoladę przed każdą bitwą, uwodziciel wszechczasów Casanova uważał ją za eliksir młodości, a naukowcy wciąż odkrywają jej dobroczynne właściwości.
Co jest źródłem czekoladowej mocy? To fenyloetyloamina, która jest obecna w ziarnach kakao, a która pobudza ośrodek odczuwania przyjemności do produkcji endorfin i serotoniny, nazywanych hormonami szczęścia. Tak więc, wystarczy kilka kostek czekolady, by poprawił nam się nastrój. Ponadto obecne w czekoladzie teobromina i kofeina pobudzają centralny układ nerwowy i rozszerzają naczynia krwionośne, flawonoidy hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, sprawcy miażdżycy naczyń krwionośnych, zwiększają odporność na infekcje. Rozkładając słodką tabliczkę na czynniki pierwsze znajdziemy w niej również węglowodany, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu, wzmacniający system nerwowy i wspomagający procesy trawienne magnez i żelazo, niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Cynk i selen podnoszą poziom endorfin, substancji redukujących poziom stresu, wapń i białka budują kości i wzmacniają układ odpornościowy. Oprócz tego czekolada zawiera liczne witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz kwas foliowy i kofeinę.
Z badań wykonanych przez Instytut Gfk Polonia wynika, że Polacy bez czekolady żyć nie mogą. 58 procent pytanych przyznało się, że bardzo lubi czekoladę, 40 procent, że lubi ją umiarkowanie. Wśród miłośników czekolady odrobinę przeważają kobiety, Czekoladę uwielbia prawie 75 procent nastolatków i 79 proc. studentów.

Na podstawie tekstu Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO www.polbisco.pl
KONKURS
Dla naszych Czytelników mamy trzy torby czekoladek ufundowanych przez POLBISCO. Rozlosujemy je wśród tych, którzy przyślą do nas odpowiedź na pytanie: Kto sprowadził di Europy czekoladę? Na odpowiedzi nadesłane na kartkach czekamy do 13. lutego. Wyniki 16. lutego.

R

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *