Nagroda za ser kozi twardy wędzony


ŻARKI
Ser kozi, twardy, wędzony z Koziej Zagrody w Ostrowie otrzymał trzecią nagrodę w IX edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów 2009”.

Produkty regionalne producenci pokazali 30 sierpnia podczas czwartego Jarmarku Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego w Chorzowie. W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” trzecie miejsce zajął ser kozi, twardy, wędzony, Roberta i Doroty Chrostowskich z Ostrowa w gminie Żarki. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego Lokalnego. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W 2007 roku gospodarze Dorota i Robert Chrostowscy zdobyli trzecią nagrodę za ser kozi wędzony wyrabiany metodą tradycyjną w konkursie Dziedzictwa Kulinarnego w woj. śląskim oraz Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej za najlepszą potrawę regionalną także dla sera koziego wędzonego. – Specjały z koziego mleka – mleko kozie kiedyś obecne na jurajskich stołach, dzisiaj nie jest już tak powszechne. Tak, jak nie jest powszechny wyrób potraw opartych o ten składnik – przekonuje Robert Chrostowski, właściciel Koziej Zagrody. Tu są wyrabiane na podstawie koziego mleka m.in. ser kozi wędzony, sernik, nalewka, ale i specjały z koźlęciny. Można je zamówić w Koziej Zagrodzie: Dorota i Robert Chrostowscy, Ostrów, ul. Polna 3, 42-311 Żarki Letnisko, tel. 0 698 780 055, www.jura.tur.pl/koziazagrodak

KKP

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *