Czas na zdrowie także w pracy


Życie pod presją czasu i stresująca praca natychmiast wpływają na zmianę zachowań żywieniowych, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Eksperci Instytutu Flory przedstawiają kilka prostych wskazówek na to, jak pomimo natłoku obowiązków utrzymać zdrowie serca.

Pośpiech i brak czasu powodują, że nasze posiłki stają się coraz rzadsze, a my przywiązujemy coraz mniejszą wagę do ich walorów odżywczych. Wówczas chętniej sięgamy po słodkie przekąski, jedzenie typu fast-food i gotowe dania. Wszystkie te czynniki wpływają na pojawienie się dodatkowych kilogramów, a to może prowadzić do rozwinięcia się chorób układu pokarmowego i krwionośnego.

Polacy coraz częściej ulegają złym nawykom żywieniowym. Wielu z nas posila się w barach szybkiej obsługi, gdzie przygotowanie posiłku zajmuje kilka minut, a przez to nie zawiera odpowiednich składników odżywczych. Tymczasem wprowadzenie małych zmian do naszego codziennego menu – spożywanie różnorodnych, niewielkich posiłków, bogatych w błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, może okazać się nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale i przyjemne dla podniebienia – mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia, ekspert Instytutu Flory.

Po pierwsze: śniadanie
Dzień zaczynamy od śniadania. Posiłek należy wzbogacić o produkty bogate w węglowodany złożone, np. pełnoziarniste pieczywo czy płatki owsiane. Chuda wędlina lub twaróg dostarczą organizmowi niezbędnej ilości białka; warto również pamiętać o porcji warzyw, które stanowią źródło błonnika. Kolejnym posiłkiem powinno być niewielkie drugie śniadanie. Nawet podczas intensywnego dnia pracy można znaleźć przerwę na przyrządzenie jogurtu
z sezonowymi lub suszonymi owocami.

Pamiętaj o ciepłym posiłku
Każdego dnia należy spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek – dzięki temu unikniemy problemów z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Jeżeli napięty harmonogram
nie pozwala na przerwę na obiad, warto przygotować poprzedniego dnia porcję, np. drobiu
z warzywami, którą można odgrzać w ciągu dnia.

Lekka kolacja nie zaszkodzi
Dzięki regularnemu spożywaniu w ciągu dnia posiłków, dużo łatwiej będzie ograniczyć wielkość porcji naszej kolacji. Wbrew powszechnym opiniom, mówiącym o tym, że nie należy jeść po godz. 18., kolacja stanowi ważny punkt w naszym codziennym harmonogramie posiłków. Wystarczy ostatni posiłek spożyć nie później niż na 3 godziny przed snem, aby zapobiec wilczemu apetytowi zaraz po przebudzeniu. Lekki posiłek, np. sałatka, zapewni spokojny sen i dobre samopoczucie następnego poranka.
R

tinta
Flora pro.activ to tłuszcz roślinny do smarowania pieczywa, polecany osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i ryzykiem wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Skutecznie obniża tzw. „zły” cholesterol (biało-zielone opakowanie produktu).
Flora pro.activ to produkt o obniżonej zawartości tłuszczu (35 g/100 g produktu), z czego co najmniej 50% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy Omega-6 (zawarte w oleju słonecznikowym) i Omega-3 (zawarte w oleju lnianym) w zalecanych przez ekspertów proporcjach. Nie zawiera utwardzanych olejów roślinnych, dzięki czemu jest praktycznie wolna od niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych typu trans.
Flora pro.activ, podobnie jak pozostałe warianty Flory, zawiera witaminy A, D, E oraz B6, B12 i kwas foliowy. Witaminy B6, B12 i kwas foliowy obniżają poziom homocysteiny – niezależnego czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Flora pro.activ zawiera sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych, które redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Produkty marki Flora uzyskały rekomendację Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.
Więcej informacji: www.flora.pl

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *