Sukces Piekarni JĘDRYKA


W dniach 29-31 sierpnia br. odbyły się w Jaworze Międzynarodowe Targi Chleba. Była to już dwunasta edycja tej imprezy. W czasie Targów, które mają charakter promocyjny, prezentowane były ekspozycje: wytwórców pieczywa, producentów maszyn i urządzeń, sprzętu piekarniczego i innych gałęzi przedsiębiorczości współpracujących z branżą. W trakcie imprezy rozstrzygnięto również Ogólnopolski Konkurs o tytuł „Piekarza Roku” oraz na „Bezpieczną Piekarnię”.

Nowością na tegorocznych targach był Krajowy Konkurs Pieczywa p.n. „DOBRY CHLEB”, którego celem było wyłonienie pieczywa najwyższej jakości i o wysokich walorach smakowych. Oceniano w nim, metodą „oceny jakości za smak”, organoleptycznie różne cechy pieczywa: wygląd, smak i zapach zarówno skórki, jak i miękiszu. Wyrób mógł w trakcie tej oceny uzyskać maksymalnie 50 punków, z czego najwyżej punktowana była smakowitość produktu.
Producenci do każdego wyrobu dołączyli, anonimowo, dokładny opis wyrobu zawierający m. in. nazwę pieczywa, deklarowaną masę, datę i godzinę wypieku oraz opis wyrobu z podaniem składników. Ocenie poddano cztery kategorie pieczywa: chleb mieszany, chleb żytni, pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi i pieczywo pszenne.
Komisja konkursowa po dokonaniu oceny przyznała Nagrody Główne. W kategorii chleb mieszany tym zaszczytnym wyróżnieniem został uhonorowany „chleb mazowiecki z Piekarni JĘDRYKA Lecha Jędryki z Częstochowy uzyskując 45.67 punktów.
Należy zaznaczyć, że Piekarnia funkcjonuje już 60 lat. Liczne nagrody i wyróżnienia uzyskiwane przez Lecha Jędrykę, na szczeblu regionalnym i krajowym są efektem wysokiej jakości produkcji oraz dostosowania zakładu do standardów przewidywanych w Unii Europejskiej.

P

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *