„XVII Święto Ciulimu-Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur
23 sierpnia 2019 r. – 25 sierpnia 2019 r. w Lelowie, stadion sportowy ul. Sportowa
„XVII Święto Ciulimu-Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur
23 sierpnia 2019 r. – 25 sierpnia 2019 r. w Lelowie, stadion sportowy ul. Sportowa
Opis: Festiwal Kultury Polskiej i Żydowskiej „Święto Ciulimu – Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur jest jednym z najważniejszych i największych wydarzeń tego typu w Polsce. Festiwal ma przypominać wspólną historię Polaków i Żydów, pokazuje przenikanie się kultur, uczy tolerancji i wzajemnego zrozumienia. Święto Ciulimu-Czulentu składa się z cyklu imprez, które służą lepszemu poznaniu i zrozumieniu kultury żydowskiej oraz przypomnieniu jej znaczenia dla kultury polskiej oraz Lelowa. W święcie tym biorą udział mieszkańcy Lelowa okolicznych miejscowości, turyści z terenu całej Polski, a także chasydzi z Izraela.
Pierwszym dniem festiwalu jest piątek. Piątkowe spotkania mają charakter bardziej refleksyjny, intelektualny i edukacyjny. W tym dniu odbywa się projekcja filmu o tematyce żydowskiej, wykład oraz spotkania ze znawcami tematyki i kultury żydowskiej. Zostaje także rozstrzygnięty Konkurs Potraw Regionalnych połączony z degustacją.
Drugi dzień święta – sobota – jest poświęcony kulturze polskiej. Dzień polski skupiony jest przede wszystkim wokół polskiego folkloru. Na plenerowej scenie oprócz lokalnych zespołów, występują także profesjonalne zespoły muzyczne cieszące się wśród publiczności dużą popularnością.
Niedzielne spotkanie w ramach Święta Ciulimu – Czulentu stwarza polskim uczestnikom możliwość zapoznania się z kulturą żydowską. Podczas dnia żydowskiego na scenie króluje przede wszystkim muzyka klezmerska, która związana niegdyś z obrzędami religijnymi, z czasem przerodziła się w muzykę rozrywkową.
Taki program uroczystości, podkreślając odrębność tych dwóch kultur, pozwala jednocześnie na połączenie charakterystycznych dla nich elementów.
Święto Ciulimu – Czulentu, które przede wszystkim kojarzy się z zabawą, muzyką, smakowaniem różnych potraw regionalnych, posiada również ogromne walory edukacyjne ze względu na organizowane w ramach lub wokół święta wystawy, spotkania, warsztaty oraz konkursy.
r