Studenckie Mistrzostwa Kulinarne


Akademia Dobrego Stylu
organizuje Ogólnopolskie
Studenckie Mistrzostwa
Kulinarne. Jest to autorski
projekt wirtuoza kulinarnego
Amina Fakhari, dający szansę
na odkrycie zdolności
kulinarnych wśród studentów z
całej Polski. O projekcie
opowiada studentka Akademii
im. Jana Długosza Barbara
Rychter, która współpracuje z
Aminem.

Jak się zaczęła Pani współpraca z Aminem Fakhari?
– Poprzez uczelnię. W Studenckim Kole Terapeutów realizowaliśmy
projekt mikołajkowy. Zebraliśmy mnóstwo prezentów dla dzieci,
które przekazaliśmy do szpitala, a pozostałą część poprzez
Amina, który również przeprowadzał akcję dla dzieci,
przekazaliśmy upominki do szkoły św. Prady.

Skąd pomysł, by właśnie studenci zmierzyli się przy stołach
kulinarnych?
– Jest tyle projektów kulinarnych, ale w żadnym nie uczestniczą
studenci, którzy też lubią i potrafią gotować. Uznaliśmy, że
nie można ich wykluczać, zamykać we własnym kręgu. Dzięki
konkursowi młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentują swoje
umiejętności w otoczeniu wykwalifikowanego jury i gości
specjalnych. Program ma na celu stworzenie szansy rozwoju dla
studentów – miłośników sztuki kulinarnej. Dajemy im możliwość
wyjścia poza mury uczelni, odbycia z nami podróży kulinarnej z
rozwojem osobistym.

Pierwszy casting odbył się 1 lutego 2015 w Częstochowie.
– Zaczęliśmy od AJD i projekt spotkał się z ogromnym
entuzjazmem ze strony społeczności akademickiej, postaci z
branży gastronomicznej, lokalnych a wreszcie krajowych mediów.
Po takim odzewie zdecydowaliśmy się na przeprowadzenie
Mistrzostw na terenie całej Polski i wyłonienie wybitnych
talentów kulinarnych. Już dzisiaj, oczywiście poza Częstochową,
która jest miastem wiodącym, zgłosili się studenci z Wrocławia,
Krakowa, Poznania, Warszawy, Dusznika Zdroju, Zabrza,
Baborowa, Łodzi, Radomska, Zielonej Góry.

Jak będzie przebiegał konkurs?
– Pierwszy etap to zaprezentowanie na castingu swojej
osobowości kulinarnej i zainteresowań. Spośród chętnych z
każdej Uczelni w danym mieście wyłoniona zostanie jedna osoba.
Wybrani studenci dostaną możliwość zmierzenia się pomiędzy sobą
w kulinarnych bojach. Drugi etap polega na przygotowaniu przez
wyłonionych studentów swojego dania popisowego. Uczestnicy mają
dowolność w wyborze produktów, których użyją do stworzenia
dania głównego. Zawodnicy będą walczyć o jedno miejsce w
kolejnym etapie. Jury wyłoni najlepszą potrawę.
Drugi etap zostanie przeprowadzony w atelier stworzonym na
potrzeby Studenckich Mistrzostw Kulinarnych w danym mieście.
Reprezentanci miast staną w szranki w wielkim wydarzeniu
kulinarnym, którym jest trzeci, ogólnopolski etap Studenckich
Mistrzostw Kulinarnych. Na tym etapie finaliści mają 45 minut
na przygotowanie dania w oparciu o produkty wskazane przez
jury. Finał finałów planujemy na 5 grudnia w Warszawie.
Zwycięzca otrzyma atrakcyjną nagrodę: podróż dookoła Europy
(wartość 8 tys. zł), drugą nagrodą staż w Akademii Dobrego
Stylu. Warto podkreślić, że uczestnicy będą przechodzić różne
szkolenia, które podniosą ich kwalifikacje kulinarne.

Jak rozwija się współpraca z Aminem Fakhari?
– Wspólnie realizujemy jeszcze projekt „Amin, przyjaciel
dzieci”. Będąc na pierwszych takich zajęciach prowadzonych
przez Amina widziałam mnóstwo uśmiechów na dziecięcych
twarzach. Jest to akcja charytatywna i szkoły są skłonne do
współpracy. Generalnie porozumiewamy się bardzo dobrze. Jest
miła atmosfera, Amin pracuje z uśmiechem na twarzy i nim zaraża
innych.
Podejmuje Pani projekt kulinarny, a jakie jest Pani ulubione
danie?
– Lubię gotować, zwłaszcza dla kogoś. Najchętniej podaję
potrawy ze świeżymi warzywami, ale również mięsne. To zależy od
nastroju.
Dziękuję za rozmowę

Wszelkie pytania można kierować do:
Akademia Dobrego Stylu Aleja Najświętszej Maryi Panny 33 lok. 5
42-202 Częstochowa biuro@aminfakhari.pl 731 762 788

URSZULA GIŻYŃSKA

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *