Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Szymon Giżyński na kongresie Kół Gospodyń Wiejskich
W Konopiskach, 27 września 2019 r., dzięki uprzejmości gospodarza gminy – wójta Jerzego Żurka, miało miejsce spotkanie przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich powiatów: częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego, myszkowskiego, w ramach Kongresu organizowanego w Konopiskach przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju oraz Ministerstwo Środowiska. Kongres ubogacił konkurs pt. ,,Słodkie smaki regionów”, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Konkurs promuje lokalną inicjatywę i rodzime produkty. I jak się okazało, kreatywność pań przerosła oczekiwania jury, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Smakołyki pieściły podniebienia i radowały oko.
Gościem honorowym uroczystości był wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Szymon Giżyński. Spotkanie prowadziła wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Śląskiego Beata Kocik.
– Pielęgnujecie Państwo przepiękne polskie tradycje. Jesteście ambasadorkami kultury polskiej. I wspaniałymi gospodyniami. Bardzo za to dziękuję – powiedział wiceminister Szymon Giżyński. Jednocześnie przekazał serdeczne pozdrowienia od ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
Wśród 28 uczestniczących w konkursie Kół swój wspaniały produkt zaprezentowało KGW Kościelec. To bardzo młode Koło, istnieje od grudnia 2018 roku i przewodzi mu Agnieszka Krzynowek. Na Kongresie Koło reprezentowały Anna Kijańska i wiceprzewodnicząca Jolanta Rumin – To nasz pierwszy konkurs, ale podeszłyśmy do rywalizacji kreatywnie. Przygotowałyśmy ciasto mechowiec ze szpinaku, przełożone kremem śmietanowym z mascarpone oraz z dodatkiem soku z malin. Do ozdobienia stoiska wykorzystałyśmy naturalne komponenty – owoce, jarzębinę i mech. Wykonałyśmy też miniaturowe grzybki z płatków kukurydzianych, oblane białą i czarną czekoladą – mówią Panie.
Równie pomysłowo do konkursu podeszły panie z KGW Kopalnia, z gminy Konopiska. – Nasze ciasto miodownik bazuje na miodzie, bo do kilku lat miód to nasz podstawowy składnik w gotowaniu i pieczeniu. Naszym specjałem są na przykład skrzydełka na miodzie, ale też rozmaite ciasta i placuszki oraz nalewki i herbatki. Miód otrzymujemy z pasieki pana Szwengla z miejscowości Kowale – mówi przewodnicząca Ola Szczepańska. Jak dodaje Koło ma już 58 lat i prowadzi zespół „Barbórki”, które na Kongresie brawurowo zatańczyło kankana. – W naszej grupie mamy 16 pań, 10 posiada stroje ludowe, które wykonałyśmy we własnym zakresie. Pasiakowy materiał na spódnice zostały utkany w Opocznie. Każdy pasek ma swoje symboliczne znaczenie. W naszych przeważa kolor zielony, bo w naszej gminie jest dużo lasów oraz czerwony, bo jest i dużo maków. Naszym celem jest przekazywanie tradycji. Mieliśmy projekt międzypokoleniowy, realizowany przez Regionalny Ośrodek Kultury, gdzie babcie uczyły wnuki wykonywania kapeluszy, a dzieci uczyły nas obsługi komputera. Wcześniej uczestniczyłyśmy w projekcie gminnym, podczas którego pokazywałyśmy życie w starej chacie: kiszenie kapusty, darcie pierza. Jesteśmy też stałymi bywalczyniami imprez świątecznych – stołów wielkanocnych i bożonarodzeniowych – dodaje pani Ola.
Zwyciężyła „Jurajska pychotka” przygotowana przez panie z KGW Sokolniki, drugie miejsce zajęło KGW „Kalina” Stary Koniecpol za „Tartaletki z polskimi owocami” i trzecie KGW „Wysokie Obcasy” Bliżyce za „Bezę tiramisu torcik”. Nagrodę ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przekazali je dyrektor śląskiego oddziału Konrad Jarzyński i zastępca dyrektora Teresa Pala. Gratulacje złożyli laureatkom i wszystkim paniom uczestniczącym w konkursie złożyli wiceminister rolnictwa Szymon Giżyński, wójt Jerzy Żurek i radna Beata Kocik.
GAW
Fot. UG
Laureatki konkursu pt. ,,Słodkie smaki regionów” z wiceministrem rolnictwa Szymonem Giżyńskim (czwarty od lewej), wójtem Jerzym Żurkiem (pierwszy od lewej), radną Beatą Kocik (siódma od lewej) oraz dyrektorami KOWR w Częstochowie – Konradem Jarzyńskim (piątym od prawej) i Teresą Palą (ósma od lewej)
Zwycięski tort „Jurajska pychota”
GAW, Fot UG