Kobiety karmiące piersią: najedzone, ale czy odżywione?


Najnowszy raport poświęcony
ocenie sposobu żywienia i stanu
odżywienia matek karmiących
piersią

Warszawa, 9 czerwca 2015 r. – Eksperci postanowili sprawdzić,
jak wygląda dieta kobiet karmiących piersią i jak komponowany
przez nie jadłospis wpływa na ich zdrowie. Wyniki badania
„Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących
piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” są niepokojące.
Okazuje się, że kobietom brakuje odpowiedniego wsparcia w
zakresie poradnictwa żywieniowego, w ich diecie istnieje wiele
nieprawidłowości, a aż 70% badanych matek miało za niskie
stężenie witaminy D3 w organizmie!
Kobiety karmiące nie są świadome faktu, że ich dieta powinna
być dopasowana pod względem wartości energetycznej oraz
odżywczej tak, by spełniać ich potrzeby żywieniowe w tym
szczególnym okresie. Należy pamiętać, że dzienne
zapotrzebowanie energetyczne u kobiet karmiących rośnie o około
500 kalorii, wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na niektóre
mikroskładniki. Niestety, według raportu z badania
przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską oraz prof.
Barbarę Królak-Olejnik we współpracy z Fundacją NUTRICIA,
średnia wartość kaloryczna diet matek karmiących była niska i
nie przekraczała 1800 kalorii. Zaobserwowano także bardzo duże
różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów, od
niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Wartość
energetyczna diety 75% ankietowanych kobiet nie przekraczała
2000 kcal. Jedynie 13% matek spożywało dietę o prawidłowej
kaloryczności.
„Kobiety często, zamiast prawidłowych zaleceń, otrzymują lub
same narzucają sobie rygorystyczne diety, eliminując z
jadłospisu różnorodne produkty spożywcze. Stosowanie ograniczeń
żywieniowych jest powszechne, mimo że według ekspertów nie ma
potrzeby profilaktycznego wykluczania z diety wszystkich matek
karmiących mleka, orzechów, owoców cytrusowych czy glutenu” –
mówi dr inż. Danuta Gajewska, współautor badania. Matki nie
zdają sobie sprawy, że eliminując ze swojej diety niektóre
produkty, doprowadzają do niedoborów składników odżywczych i
witamin w swoim organizmie. Testy laboratoryjne na podstawie
wyników badania krwi wykazały u ponad 70% kobiet karmiących,
biorących udział w badaniu, stężenie witaminy D3 poniżej norm.
„Należy podkreślić wyjątkowy charakter tego badania. Wyniki
wskazują na konieczność prowadzenia szerokiej edukacji w
zakresie prawidłowego żywienia, skierowanej do kobiet w czasie
ciąży i podczas karmienia piersią, ale przede wszystkim do
personelu medycznego, który powinien stanowić wsparcie dla
matek także w zakresie żywienia. Raport, podobnie jak wyniki
innych prowadzonych przez nas badań, jednoznacznie wskazuje na
ogromną potrzebę stałego wspierania karmienia piersią, także
poprzez poprawę stanu odżywienia matek karmiących” –
powiedziała Marta Szulc, kierownik Fundacji NUTRICIA,
inicjatora programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla
zdrowia”.
Informacje na temat karmienia piersią, dostępne w Internecie,
dotyczą przede wszystkim potrzeb niemowlęcia oraz techniki
karmienia. Sposób odżywiania matki ma bowiem tylko niewielki
wpływ na jakość mleka – w naturalny sposób najpierw zaspokajane
są potrzeby dziecka, a dopiero później mamy. Dzięki temu
niemowlę wraz z mlekiem otrzymuje wszystkie niezbędne składniki
odżywcze. Ogólne samopoczucie kobiety, jej stan zdrowia i
odżywienia, poziom stresu to jednak czynniki, które mają bardzo
istotny wpływ na efektywność i komfort procesu laktacji.
Przyczyną szeregu nieprawidłowości, występujących przy
komponowaniu jadłospisu karmiącej matki, może być zatem brak
profesjonalnej wiedzy. Z raportu wynika, że ponad 70% matek
uczestniczących w badaniu, jako główne źródło wiedzy na temat
zasad żywienia w czasie ciąży i laktacji wskazało Internet,
tylko niewiele ponad połowa szuka informacji na temat właściwej
diety u położnej lub w książkach. Jedynie 4% ankietowanych
kobiet wskazało dietetyka jako źródło wiedzy na temat zasad
żywienia w ciąży i w czasie laktacji.
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt,
a mleko mamy to najbardziej specjalistyczne pożywienie,
dostosowane do wyjątkowych potrzeb dziecka, odmiennych niż
potrzeby dorosłego organizmu. Karmienie naturalne sprzyja także
właściwemu programowaniu metabolizmu noworodka, prawidłowe
żywienie w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka ma kluczowe
znaczenie dla jego zdrowia w przyszłości. Już w 2013 roku, na
łamach „Standardów Medycznych”, opublikowano wnioski grupy
ekspertów, którzy stwierdzili, że ujednolicenie zaleceń
żywieniowych dla matek może być pomocne nie tylko w zachowaniu
prawi¬dłowego przebiegu laktacji i zdrowia kobiet karmią¬cych
piersią. Może ono także sprzyjać promocji karmienia piersią, a
prawidłowe odżywianie w okresie laktacji może przyczynić się do
tego, aby karmienie piersią było satysfakcjonującym
doświadczeniem, nie naruszają¬cym dobrostanu fizycznego ani
psychicznego kobiety . Między innymi dlatego na edukacyjnej
platformie www.1000dni.pl mamy mogą korzystać z bezpłatnych
materiałów edukacyjnych na temat karmienia piersią oraz sposobu
odżywiania w tym szczególnym okresie, przygotowanych we
współpracy z ekspertami.
Badanie „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek
karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” zostało
przeprowadzone na grupie 250 matek. Jego celem była ocena
sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych, ocena wartości
odżywczej diety matek oraz ocena stanu odżywienia matek na
podstawie wskaźników antropometrycznych i wybranych wskaźników

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *