Jak zapobiec anemii?


Z danych Światowej
Organizacji Zdrowia (WHO)
wynika, że niedobór żelaza,
który może prowadzić do
anemii, to najczęstszy
deficyt żywieniowy na
świecie1. Narażone są na
niego przede wszystkim
kobiety. Objawy niedostatku
żelaza w organizmie, takie
jak np. przewlekłe zmęczenie
czy wypadanie włosów, są
często mylnie uważane za
skutki wiosennego
przesilenia.

Żelazo (Fe) pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i
hemoglobiny oraz w transporcie tlenu w organizmie. Jest również
niezbędne do dobrego funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i
znużenia.

Niedobory żelaza prowadzą do niedokrwistości (anemii). Deficyty
tego pierwiastka u kobiet w ciąży stanowią zagrożenie zarówno
dla przyszłej matki, jak i dla noworodka. Mają bowiem wpływ na
niską masę urodzeniową, zwiększają możliwość wystąpienia wad
wrodzonych oraz ryzyko przedwczesnego porodu.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet do okresu menopauzy
wynosi 18 mg. Podczas ciąży wzrasta ono niemal dwukrotnie, co
wiąże się ze zwiększeniem liczby czerwonych krwinek oraz
transportem tego pierwiastka do płodu i łożyska. W ramach
codziennych posiłków kobieta w ciąży powinna spożywać aż 27 mg
tego składnika.

Dlatego przyszłe mamy są jedną z grup najbardziej narażonych na
niedobór żelaza. Ponadto do deficytów tego pierwiastka dochodzi
często u kobiet obficie miesiączkujących, wegetarian czy osób
uprawiających sport.

Należy pamiętać, że żelazo jest jednym z najsłabiej
wchłanianych pierwiastków. Z jego „książkowej” zawartości w
pokarmach organizm przyswaja tylko od 1 do 20 procent. Lepiej
wchłaniamy tzw. żelazo hemowe występujące np. wołowinie,
cielęcinie, wieprzowinie, drobiu i rybach. Dobrym źródłem
żelaza hemowego jest również wątróbka, ale jej jedzenie nie
jest zalecane kobietom w ciąży.

Gorzej przyswajane jest żelazo niehemowe, którego źródłem są
przede wszystkim produkty roślinne. W największych ilościach
występuje ono w fasoli, orzechach pistacjowych, naci
pietruszki, grochu, płatkach owsianych, morelach suszonych,
kaszy gryczanej, burakach i jajkach.

Aby zwiększyć przyswajanie żelaza niehemowego należy łączyć
produkty, które je zawierają z pokarmami bogatymi w witaminę C.
Należą do nich m. in. truskawki, czarne porzeczki, pomarańcze,
owoce kiwi czy brokuły. W trakcie posiłków i tuż po nich nie
należy natomiast pić kawy i herbaty, bo zmniejszają wchłanianie
żelaza. Podobne działanie ma wapń zawarty m. in. w mleku i jego
przetworach.

Dlatego komponując naszą dietę, powinniśmy dbać nie tylko o jak
najwyższą zawartość żelaza, ale także o jak najlepsze
wchłanianie tego pierwiastka. Jeśli to nie wystarcza, możemy
zdecydować się na suplementację (np. preparatem Szelazo+SR).
Nie bagatelizujmy także symptomów świadczących o deficycie
żelaza w organizmie, do których należą m. in. bladość skóry,
zmęczenie, uczucie zimna, wypadanie włosów, zmniejszenie
sprawności fizycznej i umysłowej, osłabienie koncentracji oraz
problemy z pamięcią.

 http://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *