Festiwal „Śląskie Smaki”® tuż, tuż…


19 czerwca Śląska Organizacja Turystyczna organizuje V edycję Festiwalu Śląskie Smaki®. organizatorzy zapraszają w sobotnie popołudnie do Złotego Potoku.
Konkurs kulinarny rozpoczyna się o godz. 13.30. Oficjalne rozpoczęcie o
godz. 15.00. Wręczenie nagród zwycięzcom konkursów kulinarnego i
nalewkowego ok. godz. 18.00.

19 czerwca Śląska Organizacja Turystyczna organizuje V edycję Festiwalu Śląskie Smaki®. Jak co roku impreza będzie rywalizacją kucharzy przy akompaniamencie świetnych muzyków, doskonałych kabaretowych skeczy oraz prawdziwego show, robionego przez gwiazdę wieczoru czyli legendarny zespół „Śląsk”. A wszystko to w pięknej scenerii Złotego Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Smaczna zabawa gwarantowana!

Festiwal „Śląskie Smaki”® na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń województwa śląskiego. Tegoroczna impreza odbędzie się w malowniczym Złotym Potoku czyli jurajskiej krainie pstrąga. Jedną z wielu atrakcji rodzinnego festynu będzie konkurs kulinarny. O zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010 oraz nagrodę Złotego Durszlaka rywalizować będzie 20 drużyn – 9 profesjonalistów i 11 amatorów. Oprócz słynnego złotopotockiego pstrąga uczestnicy przygotują sporo dań góralskich i śląskich. Prawdą jest więc, że w Złotym Potoku spotkają się przedstawiciele wszystkich stołów kulinarnych województwa śląskiego. Tegorocznym konkursem przekraczamy również bariery administracyjne – po raz pierwszy w pięcioletniej historii festiwalu w konkursie weźmie udział drużyna spoza województwa śląskiego (Restauracja „Arkadia” z Radomska w województwie łódzkim). Jak widać sława śląskich smaków nie zna granic!

Festiwal „Śląskie Smaki”® jest również okazją do zabawy przy wtórze doskonałych zespołów i kabaretów. W tym roku będą to m. in. Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, zespół „The Postman” i kabaret „Nowaki”.

Imprezę wspólnymi siłami poprowadzą Krzysztof Lampa i kucharz Karol Okrasa, który dodatkowo wystąpi w pokazie kulinarnym. Konkursowych smaków – oprócz profesjonalnych kucharzy ze Śląskiej Grupy Kulinarnej – spróbują m. in. znana i lubiana Joanna Bartel czy znawczyni kuchni i autorka wielu książek kulinarnych Hanna Szymanderska.

Tegoroczną festiwalową nowością jest otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. Osoby chętne do udziału w konkursie mogą się zgłaszać do organizatorów w dniu imprezy. Regulamin konkursu znajduje się na www.slaskiesmaki.pl.

Oprócz doznań kulinarnych i muzycznych, w trakcie imprezy można będzie również poznać atrakcje turystyczne województwa śląskiego. Złoty Potok, w którym odbędzie się tegoroczna impreza, jest przecież prawdziwym turystycznym rajem. Położony w przepięknej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej jest idealną bazą wypadową na północną część regionu. Krainą pstrąga zachwycą się przede wszystkim smakosze, którzy zakosztują legendarnych już pstrągów i zobaczą najstarszą w Europie pstrągarnię.

Informacje o Festiwalu na bieżąco są publikowane na www.slaskiesmaki.pl

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *