Od 31 stycznia oddziały regionalne Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmują wnioski na tzw. małe przetwórstwo. – W tegorocznym naborze, który potrwa do 1 marca 2019 roku, wprowadzono szereg korzystnych zmian i ułatwień, m. in. zwiększono kwotę dofinansowania oraz rozszerzono grono osób, które mogą ubiegać się o takie wsparcie – powiedziała podczas konferencji prasowej zastępca dyrektora Śląskiego Oddziału Regionalnego ARiMR Barbara Borecka. Na konferencji towarzyszyli jej: p.o. zastępcy kierownika Biura Wsparcia Inwestycyjnego Grzegorz Szymczyk i główny specjalista w Biurze Wsparcia Inwestycyjnego Grzegorz Pasek.
Pomoc, jaką można otrzymać ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” finansowanego z budżetu PROW 2014-2020, przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowanych poniesionych na realizację inwestycji służących przetwórstwu m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż i ziemniaków. Od tego roku z oferty skorzystać mogą dwie grupy beneficjentów. Pierwszą stanowią rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych, na przykład: mleka mięsa, owoców, warzyw, zbóż, ziemniaków. Warto przy tym podkreślić, że maksymalna kwota dofinansowania, jaką beneficjenci mogą otrzymać została podniesiona z 300 do 500 tys. zł – mówi Grzegorz Szymczyk.
Nowością jest druga grupa, którą tworzą rolnicy lub małżonkowie rolników prowadzący lub podejmujący prowadzenie działalności przetwórczej i sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). W tym przypadku, by uzyskać pomoc, nie jest wymagane prowadzenie działalności gospodarczej. Tu maksymalna kwota wsparcia wynosi natomiast 100 tys. zł.
Trzeba też dodać, że program ma kryterium wieku, beneficjent w dniu składnia wniosku nie może mieć ukończonego 40. roku życia.
Katalog inwestycji, na które można otrzymać dofinansowanie jest szeroki. – Obejmuje m.in. budowę lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej; zakup oraz instalację maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej. Z myślą o rolnikach zajmujących się RHD dotychczasowy katalog rozszerzono m.in. o inwestycje związane z dostosowaniem pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków (np. kuchni) i pomieszczeń gospodarczych służących do przechowywania produktów żywnościowych – mówi Tomasz Pasek, główny specjalista w BWI. Jak dodaje, oferta przeznaczona jest dla osób, które chcą rozpocząć działalność gospodarczą. Żeby ubiegać się o wsparcie nie można prowadzić działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa dwanaście miesięcy przed złożeniem wniosku.
Istotną nowością w tegorocznym naborze są wprowadzone ułatwienia mające na celu zmniejszenie obciążeń administracyjnych na etapie przygotowania inwestycji. – Poprzedni nabór miał dość ostre kryteria i w skali województwa śląskiego złożono tylko 10 wniosków. W tegorocznym naborze wprowadzono ułatwienia mające na celu zmniejszenie obciążeń administracyjnych na etapie przygotowania inwestycji. Składając wniosek o przyznanie pomocy rolnicy nie będą zobligowani do przedkładania wymaganych dotychczas przez ARiMR decyzji czy pozwoleń. Będzie je można dostarczyć na etapie rozliczania inwestycji, a więc już po zawarciu umowy o dofinansowanie – mówi Tomasz Pasek.
Wnioski będą przyjmowane tylko w formie papierowej. – Będą przyjmowane osobiście, bądź można je wysłać przesyłką rejestrowaną u wyznaczonego operatora. Osoby, które chciałyby złożyć wniosek po informacje w tej sprawie mogą się udać właśnie do ARiMR w Częstochowie przy ulicy Sobieskiego 7. – podkreśla zastępca dyrektora Śląskiego Oddziału Regionalnego ARiMR Barbara Borecka.
Szczegółowe informacje na temat zasad i warunków ubiegania się o pomoc w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” dostępne są na portalu internetowym www. arimr.gov.pl oraz w punktach informacyjnych w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR.
URSZULA GIŻYŃSKA