Święto smaków czyli Bitwa Regionów


Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa Wielkopolskiego zwyciężyło w ogólnopolskich konkursie Bitwa Regionów organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zwycięska drużyna przygotowała nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło kołu gospodyń wiejskich w Kłaninie w województwie zachodniopomorskim za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach. Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich „Luba” z Lubajn w województwie warmińsko-mazurskim za „lubę” mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Profesjonalne jury składające się z zawodowych kucharzy wyróżniło także KGW w Olendach z woj. podlaskiego za „oszukanego” królika oraz KGW Wilków z woj. dolnośląskiego za tort ziemniaczany z dziczyzną. Województwo śląskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelcu, które przygotowało staropolską kaczkę faszerowaną.
W tym roku w konkursie wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. W piątej edycji konkursu to rekordowa liczba. Do konkursu zgłosiło się dziesięciokrotnie więcej kół gospodyń w porównaniu z rokiem ubiegłym.
– Czymś szczególnym jest rozkwit kół gospodyń wiejskich. Dobrze służycie naszej Ojczyźnie. Dobrze służycie rozwojowi Polski – podkreślał obecny na uroczystości wręczenia nagród Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
– Rozwój społeczności lokalnych zależy w dużej mierze od aktywności kobiet i bardzo się cieszę, że koła gospodyń tak dobrze się rozwijają – powiedział minister.
– To wydarzenie integruje społeczności lokalne. Pozwala na spotkania, wzajemną wymianę doświadczeń. Dziś tak bardzo w Polsce potrzebujemy sposobów byśmy wszyscy mogli być razem. Tym właśnie jest Bitwa Regionów. Nazwa nieco przewrotnie podkreśla rywalizację, ale tak naprawdę pozwala nam jednoczyć się wokół stołu. – mówił Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Grzegorz Pięta.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Oddziałach Terenowych KOWR. Kolejny to przygotowanie i prezentacja potrawy podczas wydarzeń organizowanych w każdym województwie. Na finałowej gali w Poznaniu spotkało się 16 drużyn reprezentujących wszystkie województwa w Polsce. Konkurs odbywał się pod patronatem prezydenta RP Andrzeja Dudy, którego podczas rozdania nagród reprezentowała szefowa kancelarii Halina Szymańska. Gratulacje finalistkom złożyła także minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

r

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code