Turystyka z certyfikatami


Przedstawiciele branży turystycznej i agroturystycznej, samorządowcy, organizatorzy imprez, działacze, przewodnicy turystyczni i krajoznawcy odebrali w piątek 6 października w Ratuszu Miejskim wyróżnienia przyznawane przez Prezydenta Miasta Częstochowy z okazji Światowego Dnia Turystyki oraz certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Najwięcej certyfikatów zdobyły regionalne potrawy.

Poniżej lista certyfikatów i wyróżnień CzOT, w załączeniu notki o wyróżnionych przez Prezydenta Miasta.

Certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej 2017

Zarząd Częstochowskiej Organizacji Turystycznej rozstrzygnął XIII edycję konkursu i przyznał certyfikaty w następujących kategoriach: produkt turystyczny, potrawa regionalna i pamiątka turystyczna, a także wyróżnienia “Za zasługi dla rozwoju turystyki regionu częstochowskiego”.

Produkt turystyczny Częstochowy i regionu częstochowskiego dla:

Urzędu Gminy Wręczyca Wielka i Właścicieli Gospodarstwa Stefanówka za Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Stefanówka, Zagroda Edukacyjna w Nowej Szarlejce gm. Wręczyca Wielka
Moniki i Dariusza Owczarków za Owczarkową Zagrodę w Wąsoszu gm. Konopiska.
Urzędu Gminy Mstów za Piknik Rycersko – Archeologiczny “Słowiański Gąszczyk – Waleczni Przodkowie”.
Urzędu Miasta i Gminy Żarki za “Kampus Eureka” w Żarkach.
Urzędu Gminy Olsztyn za “Festiwal Sztuki i Wina” w Olsztynie.
Urzędu Gminy w Olsztynie za Chatę na Zakolu “Wojtówka” w Olsztynie.
Urzędu Gminy Rędziny za “Kolarstwo Górskie – Erowery Rock Rędziny”.

Pamiątka turystyczna Częstochowy i regionu Częstochowskiego dla:

Agroturystycznego Gospodarstwa Rolnego Stefanówka w Nowej Szarlejce gm. Wręczyca Wielka za Wianek Stefański.

Potrawa regionalna Częstochowy i regionu częstochowskiego dla:

Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Herbach za “Kołocz z posypką, serem lub makiem”.
Urzędu Gminy Przyrów za “Obwarzanki odpustowe”.
Urzędu Gminy Olsztyn za “Duszonkę z grzybów” z Baru Leśnego w Olsztynie.
Urzędu Gminy Olsztyn za “Placek Leśny” z Baru Leśnego w Olsztynie.
Koła Gospodyń Wiejskich w Wygodzie gm. Konopiska za “Zalewajkę na wędzonce, pierogi z kapustą i grzybami i racuchy z jabłkami”.
Ogródka Dziadunia Czesław Ślusarczyk s.p. Jawna za “Kapustę kiszoną z grzybami leśnymi”.
Urzędu Gminy Lelów za “Miód leśny” z Pasieki Mistrza Jana z Lelowa.
Danielę Mońkę za “Placek dyniowy z bakaliami”.

Wyróżnienie “Za zasługi dla Rozwoju Turystyki Regionu Częstochowskiego”:

1. Elżbieta Lubert, właścicielka Pałacu Nieznanice – zgłoszona przez Wójta Gminy Kłomnice
2. Janina Strzyżewska, współzałożycielka Regionalnego Oddziału PTTK w Częstochowie – zgłoszona przez Prezesa Oddziału PTTK

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *