W dniu 16 października br. Bank Żywności w Częstochowie zaprasza na imprezę happeningową z okazji Światowego Dnia Żywności. Tegoroczna akcja odbędzie się pod hasłem „Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa”. Banki Żywności chcą zwrócić uwagę na problem marnowania żywności przez uczniów w placówkach oświatowych.
W dniu 16 października br. Bank Żywności w Częstochowie zaprasza na imprezę happeningową z okazji Światowego Dnia Żywności. Tegoroczna akcja odbędzie się pod hasłem „Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa”. Banki Żywności chcą zwrócić uwagę na problem marnowania żywności przez uczniów w placówkach oświatowych.
Głównym elementem imprezy będzie przemarsz uczestników na trasie: Plac Daszyńskiego – Aleje Najświętszej Maryi Panny – Plac Biegańskiego. Początek happeningu o godz. 11.00.
W imprezie weźmie udział ok. 300 osób, w tym uczniowie częstochowskich szkół i przedszkoli, osoby niepełnosprawne, młodzież oraz przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych.
Podobne akcje zostaną przeprowadzone przez Banki Żywności w 30 miastach Polski.
Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia (FAO, 05.2011 r.). Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności (Komisja Europejska, kwiecień 2011 r.). W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia, natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
W Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 35% badanych Polaków (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2014 r.).
r