Prawie 90 proc. Polaków podjada między posiłkami, a tylko 15 proc. osób spożywa regularnie 5 posiłków w ciągu dnia – wynika z badań epidemiologicznych przygotowanych na potrzeby programu edukacyjnego „Zentiva – zmieniamy przyzwyczajenia”.
Najczęściej Polacy podjadają słodycze (48 proc.), następnie przekąski (36 proc.), a najrzadziej owoce (16 proc.). Złe nawyki żywieniowe, w tym nieregularne jedzenie, podjadanie między posiłkami, jedzenie w pośpiechu, niejedzenie śniadania czy spożywanie głównego posiłku przed snem prowadzą do nadwagi i otyłości. – Nieregularne jedzenie to jeden ze złych nawyków zdrowotnych Polaków. Ustalenie dobowego rytmu spożywania posiłków jest możliwe, nawet jeśli prowadzimy bardzo aktywny tryb życia. Można wyznaczyć sobie, dostosowane do rytmu pracy, godziny posiłków. Ważne, żeby zaplanować 5 posiłków w ciągu dnia: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację. Nie podjadajmy między posiłkami! – podkreśla prof. dr hab. n. med. Barbara Zahorska-Markiewicz, ekspert programu „Zentiva – zmieniamy przyzwyczajenia”.
Czym zastąpić słodycze?
Słodyczom trudno się oprzeć, ale nie wolno zapominać, że optymalna dla zdrowia kombinacja składników odżywczych nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności. Wystarczy się zastanowić, jakimi zdrowymi odpowiednikami możemy zastąpić kaloryczne i szkodliwe dla naszego zdrowia produkty.
Zamiast batonika możemy zaspokoić swój apetyt na słodycze, zjadając np. suszone owoce. Rodzynki, suszone morele i banany doskonale nadają się także dla osłodzenia ulubionej sałatki, która może stanowić substytut kalorycznych przekąsek. Jeśli ktoś nie lubi suszonych owoców, na przekąskę może przygotować sobie pokrojone świeże warzywa, np. marchewkę czy paprykę.
Aby nie podjadać:
Aby oduczyć się podjadania i mieć poczucie sytości na dłużej, każdy posiłek powinien być bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
– Podstawę codziennej diety powinny stanowić produkty z pełnego ziarna (źródło węglowodanów). Sięgając po chleb czy makaron wybieraj ich pełnoziarniste odmiany.
– 2-3 razy dziennie jedz warzywa i owoce. Owoce, ze względu na zawartość cukrów, warto spożywać rano, warzywa – o każdej porze dnia.
– Przynajmniej raz dziennie w twoim menu powinny się znaleźć orzechy lub rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, groch. Są one cennym źródłem białka i błonnika.
– Mleko i nabiał należy spożywać w ograniczonych ilościach. Szklanka mleka lub 1-2 plasterki żółtego sera dziennie wystarczą, aby zapewnić organizmowi konieczną ilość wapnia.
– Czerwone mięso, kiełbasę, wędliny, białe pieczywo, ryż oraz słodycze powinno się spożywać jedynie sporadycznie.
R