Nagrody dla uczniów z Zespołu Szkół w Żarkach w gastronomicznych konkursach


Ogólnopolski Konkurs „GWIAZDKA 2013” w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zakończył się dla załogi z Zespołu Szkół w Żarkach im. T. Kościuszki zajęciem czwartego miejsca. Nagroda był komplet profesjonalnych noży o wartości 2000 zł. Na podium skończyła się również rywalizacja w Jaworznie, tym razem powrócono z II nagrodą.

Konkurs w Poznaniu składał się z trzech części. W eliminacjach należało przygotować pięć dań wigilijnych. Kolejne zadanie polegało na budowie i dekoracji powierzchni wystawowej. Młodzi z Żarek zdecydowali się na wykonanie chaty staropolskiej. Następnie w ciągu trzech godzin zegarowych kucharze przygotowywali siedem dań.
– Nasze dania to barszcz czerwony na zakwasie z uszkami z kapustą i podgrzybkami, karp w sosie chrzanowym, smażone pierogi z kapustą i grzybami, grzyby w cieście, placuszki ziemniaczane z grzybami, kapusta z grochem i grzybami, fasola ze śliwkami – wyjaśnia Marzenna Lesiak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.

W konkursie brało udział 20 drużyn Polski i z zagranicy. Uczestnikami konkursu z Z.S im. T. Kościuszki w Żarkach byli: Mateusz Popielarz, Sylwia Sida, Kinga Stolarczyk – uczniowie klasy IV TGH. Wymagające jury przyznało tylko pięć nagród. Ekipa z Żarek zajęła czwarte miejsce.
W połowie grudnia uczniowie zespołu wystartowali w Ogólnopolskim Konkursie „ Kelner z klasą 2013” w Jaworznie. Konkurs składał się z trzech etapów. Do ostatniego weszło tylko 5 drużyn, w tym żarecka.
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbył się trzeci etap konkursu, który składał się m.in. z takich konkurencji: składanie serwetek na czas, bieg z trzema odkręconymi butelkami wody na czas, serwowanie na czas 6 porcji deseru, nakrycie stołu i obsługa konsumenta a’la karte.
– W konkursie wzięło udział dwóch uczniów z Z.S im. T. Kościuszki W Żarkach byli to: Mateusz Popielarz i Magdalena Rolka uczniowie klasy IV TGH – informuje Marzenna Lesiak przygotowująca uczniów do rywalizacji.
Rywalizacja była bardzo zacięta. Oceniało uczestników profesjonalne jury – właściciele restauracji „Wiśniowy Sad” w Rudzie Śląskiej, menager ****Hotelu Olimpic w Ustroniu, właścicielka Polszlifu z Rudzicy i Mieczysław Krzempek Centrum Edukacji Gastrohotel – Skoczów.
– Konkurencje i jury były bardzo wymagające . Mimo to nasi uczniowie zdobyli II miejsce. Jury poinformowało nas, że rywalizacja o I miejsce była bardzo wyrównana i bardzo drobny szczegół przeważył II miejscu – dodaje Marzenna Lesiak.
Uczniowie otrzymali nagrodę w postaci kursu kelnerskiego I stopnia o wartości 490 złotych. Szkoła otrzymała talon na zakup sprzętu do gastronomii o wartości 300 złotych. A opiekun patelnię ceramiczna firmy Gerlach.

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *