Dlaczego kasza jest niezastąpionym składnikiem śniadania Twojego malucha?


Eksperci są zgodni, że śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Z jakich produktów powinno się składać, aby zapewnić odpowiednią ilość porannej energii młodemu organizmowi? Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie kaszy, która zawiera m.in. węglowodany złożone oraz cenny błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienia i zapobiegający zaparciom. Po jaki rodzaj kaszy najlepiej sięgać, aby dostarczyć dzieciom potrzebnych składników mineralnych i witamin? Na pytania te odpowie Katarzyna Foszner – specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Pierwszy posiłek, spożywany niedługo po przebudzeniu, stanowi najważniejszy punkt każdego dnia. Zaleca się, aby śniadanie było bogate w węglowodany złożone, gdyż podczas ich trawienia uwalniana jest glukoza – najcenniejsze paliwo dla mózgu.
– W badaniach wielokrotnie wykazywano, że dieta dzieci, które nie jedzą śniadań, jest uboższa
w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a przy tym obfituje w niezdrowe tłuszcze nasycone. Szacuje się, że codzienne pomijanie tego posiłku w 4-5 roku życia malucha zwiększa ryzyko nadwagi prawie dwukrotnie1 oraz może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy2. Dzieci niejedzące śniadań gorzej radzą sobie również w szkole. Badania wykazały, że najmłodsi, którzy regularnie zaczynają dzień od śniadania, mają znacząco wyższe wyniki w testach na inteligencję (IQ) w porównaniu z dziećmi, które robią to sporadycznie – przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Pokarm dla mózgu
Cennym źródłem żelaza, cynku i krzemu jest kasza jaglana. Zawarta w niej lecytyna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo.
– Dzięki jaglanej zadbamy o koncentrację, odporność i siłę naszych maluchów. Jej neutralny smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem i owocami. Zimą można podawać ją na ciepło, a latem ugotowaną i ostudzoną kaszką zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe – radzi dietetyczka.

Na odporność
Świetnym sposobem na zwiększenie odporności dziecka będzie kasza owsiana.
– Jest ona bogata w błonnik (?-glukany), który odżywia komórki jelita i dba o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wzmacnia się bariera jelitowa chroniąca przed wnikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W efekcie nasza pociecha nie tylko będzie rzadziej zapadała na przeziębienia, ale stanie się także mniej narażona na biegunki wirusowe. Podobne działanie do owsianej posiada kasza jęczmienna. Na śniadanie możemy serwować ją np. w formie sałatek z jogurtem i owocami sezonowymi – zachęca Katarzyna Foszner.

Po chorobie

Dla maluszków, które nabierają sił po chorobie (zwłaszcza przewodu pokarmowego), najlepsze będą delikatne i lekkostrawne kasze, takie jak manna i kukurydziana. Dzieci chętnie je zjedzą w formie smacznego kleiku lub jako deser z dodatkiem gotowanych owoców.

Śniadaniowe menu dla dzieci

Propozycje śniadań z kaszą od Katarzyny Foszner, specjalisty ds. żywienia

Kasza jaglana z musem malinowo-bananowym

Składniki:
* 1,5 szklanki mleka
* 40g kaszy jaglanej
* szklanka malin
* pół banana
* łyżeczka zmielonych nasion siemienia lnianego
* listki mięty do ozdoby

Wykonanie:
Kaszę przelewamy na sitku na przemian wrzątkiem i zimną wodą. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 – 20 min., co jakiś czas mieszając (można dodać wanilię dla aromatu).
Maliny miksujemy, kilka sztuk zostawiamy do ozdoby. Dla młodszych dzieci lub tych, które mają bardziej wrażliwy układ pokarmowy, maliny można dodatkowo przetrzeć na sitku, by pozbawić je małych pestek. Zmiksowane maliny łączymy z siemieniem lnianym.
Banana rozdrabniamy widelcem i łączymy z ugotowaną kaszką.
Ugotowaną kaszę z bananem przekładamy do salaterki, na to wylewamy mus malinowy. Ozdabiamy listkami mięty.

Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Sałatka z kaszą jęczmienną, owocami i kremem daktylowym

Składniki:
* 30g kaszy jęczmiennej pęczak
* 5 truskawek
* garść jagód
* garść malin
* pół banana
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* pół szklanki daktyli

Wykonanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. szklanka wody).
Daktyle wkładamy do rondelka, zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ogień wyłączamy, gdy daktyle rozpadną się i powstanie z nich jednolity krem (można wtedy dodać kakao naturalne i powstanie z tego pyszny krem czekoladowy)
Owoce myjemy. Truskawki i banan kroimy w plasterki.
Ugotowaną kaszę mieszamy z owocami i jogurtem. Całość polewamy kremem daktylowym.

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *