Wątroba jest tylko jedna


Zbliża się lato, a wraz z nim czas na grillowanie w “pięknych okolicznościach przyrody”

Mięso z grilla pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje, jest też o około 20 proc. mniej kaloryczne od smażonego na patelni. Aby jednak było zdrowe należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim mięso powinno być kupowane świeże – mrożonki nie sprawdzają się w tej metodzie przygotowywania. Najlepiej na trzy godziny przed planowanym przyjęciem wyjąć mięso z lodówki, zamarynować je na przykład w oleju i ziołach, a następnie piec ułożone na specjalnych tackach, które zawsze powinny być idealnie czyste (spalony tłuszcz i resztki potraw z poprzedniej uczty to źródło trujących substancji) – najwygodniej więc używać jest tych jednorazowych.
Należy pamiętać, że podpałka służy wyłącznie do rozpalenia grilla, a do utrzymania równomiernego żaru w palenisku najlepiej nadają się brykiety węgla drzewnego z drzew liściastych.
Grilować można nie tylko mięsa – warzywa mogą być smacznym i zdrowym uzupełnieniem menu. Do pieczenia najlepiej nadają się cukinia, pieczarki, bakłażany, pomidory w całości i papryka. Również ryba doskonale sprawdza się jako danie z grilla. Bardzo ważne są dodatki, na przykład musztarda, która dzięki zawartości gorczycy, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa żółciopędnie.
Nawet jeśli przestrzegamy wszystkich zasad, musimy pamiętać, że potrawy z grilla – jak wszystkie potrawy pieczone – zawierają jednak toksyczne związki. Jeśli do tego dołączymy kufel piwa, enzymy wątroby muszą zająć się neutralizacją zarówno toksyn jak i alkoholu, co jest dla niej znacznym obciążeniem.

Pierwszym sygnałem, upośledzenia funkcji wątroby mogą być powtarzające się objawy związane z niestrawnością i bóle w prawej okolicy podżebrowej. Ornityna jest substancją, która wspomaga pracę wątroby, podlegającej codziennie lub okresowo szkodliwemu działaniu np.: złej diety, spożywanego alkoholu lub zażywanych leków.

Preparatem, który zawiera ornitynę jest Hepatil(r) (suplement diety), dlatego warto go stosować, jeżeli nasz sposób odżywiania się, odbiega od zalecanego przez dietetyków. Hepatil(r) Vit dodatkowo został wzbogacony o witaminy z grupy B. Są one uzupełnieniem niedoborów w diecie, które mogą wystąpić u osób w podeszłym wieku, przy niewłaściwej pracy wątroby oraz jako następstwo stosowania silnych leków, bądź nadużywania alkoholu.

R

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *