Za co cenimy dziś jabłka?


Wypowiedź eksperta – Karoliny Borkowskiej, dietetyka Grupy LUX MED

Jabłka, które zyskały ostatnio medialną sławę, to obecnie jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są nie tylko smaczne i tanie, ale przede wszystkim zdrowe. Nawet znane angielskie przysłowie “anapple a daykeeps the doctoraway” mówi, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy codziennie spożywali chociaż jedno jabłko. I jest w tym nieco prawdy. Jabłka mogą być konsumowane w stanie świeżym, jako owoce deserowe oraz
w postaci przetworzonej jak np. soki, kompoty, konfitury. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik pokarmowy, związki fenolowe, witaminę C oraz potas. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (frakcja błonnika pokarmowego), które odgrywają istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej – nie tylko dlatego, że obniżają stężenie cholesterolu chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy i zawałami serca, ale reguluje również procesy trawienne i przeciwdziała uciążliwym zaparciom; z kolei związki fenolowe m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zawarta w jabłkach spora dawka witaminy C korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z drobnoustrojami, a związki krzemu i cynku znacznie poprawiają kondycję włosów czy paznokci. Warto też dodać, że owoce te są doskonałą przekąską dla osób, które dbają o dietę i walczą z otyłością, gdyż w 100g jabłek jest zaledwie 50 kcal.

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *