Uczniowie Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-W im. Konrada Mańki w Lublińcu wśród Laureatów Ogólnopolskiego Konkursu Gastronom


8 czerwca 2019 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Jego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a współorganizatorami: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Polska Inicjatywa Kulinarna. Nagrody laureatom wręczał Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i rozwoju Wsi, poseł na Sejm RP Szymon Giżyński.

Jednymi z Laureatów tego Konkursu zostali Piotr Kopcik i Robert Maks – uczniowie z dysfunkcją słuchu kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Konrada Mańki w Lublińcu. Uczniowie Piotr i Robert, rywalizując ze słyszącymi młodymi adeptami sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z całej Polski, na podstawie autorskiego przepisu, sporządzili podczas ogólnopolskiego finału Konkursu w Warszawie potrawę pod nazwą: „Gąbka” z krupnioka śląskiego przekładana musem jabłkowym w towarzystwie lekkiej pianki cebulowej i pianki z soku jabłkowego. Do jej wykonania skorzystali z pięciu polskich produktów: krupnioka śląskiego, czosnku galicyjskiego i jabłka grójeckiego – zarejestrowanych w systemie jakości żywności Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), miodu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) oraz miodu pitnego dwójniaka staropolskiego tradycyjnego, zarejestrowanego jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Fachową opiekę nad uczniami lublinieckiego Technikum, biorącymi udział w VIII edycji Konkursu, sprawowała Izabela Szczęsny – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. Pod jej kierunkiem, w ramach zajęć pracowni technologii gastronomicznej oraz dodatkowych wielogodzinnych zajęć pozalekcyjnych, jej uczniowie stworzyli ten autorski przepis kulinarny konkursowej potrawy. Ze względu na położenie Lublińca na Śląsku, podstawą przepisu stał się krupniok śląski, który ściśle wiąże się z historią tego regionu geograficznego. W dniu 28 czerwca 2016 r. krupniok śląski, zaliczany do wędlin podrobowych, zarejestrowany został w systemie jakości żywności Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ten europejski znak przyznawany jest produktom regionalnym wyjątkowej jakości, a jego nazwa nawiązuje do miejsca, w którym jest wytwarzany – mówi Izabela Szczęsny.
Przepis uczniów lublinieckiego Technikum, zyskując uznanie specjalnie powołanej komisji konkursowej w drugim etapie VIII edycji Konkursu, oceniony został jako jeden z dziesięciu najlepszych przepisów kulinarnych, spośród kilkudziesięciu nadesłanych ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Uczniowie Piotr i Robert, będąc jednymi z Laureatów Konkursu, zostali wyróżnieni przez Organizatora upominkami o wartości dwustu pięćdziesięciu złotych oraz dyplomami za udział w finale VIII edycji Konkursu.
Warto nadmienić, że uczniowie z dysfunkcją słuchu Piotr i Robert, nad którymi fachową opiekę sprawowała również nauczycielka zawodu Izabela Szczęsny, zaszczytu Laureata, uzyskali również w VII edycji Konkursu w 2018 r. Ich kulinarny talent zaprezentowany podczas finału przed profesjonalnym Jury, gdzie sporządzili deser pn. „Gąbka” fasolowa w towarzystwie pianki jogurtowo-miętowej, „ziemi” andrutowo-czekoladowej oraz musujących truskawek, zaowocował zdobyciem przez nich czwartego miejsca i uzyskaniem Wyróżnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wartości jednego tysiąca złotych.

IS

IS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code