Eksperci ISA potwierdzają: niskokaloryczne substancje słodzące pełnią ważną rolę w zwalczaniu globalnych wyzwań zdrowotnych


2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono rolę niskokalorycznych substancji słodzących w walce z rozprzestrzeniającą się epidemią otyłości oraz wzrostem zachorowań na cukrzycę typu 2.

Konferencja zgromadziła światowej sławy multidyscyplinarną grupę ekspertów, w tym Dra Roberto Bertollini, kierownika naukowego Światowej Organizacji Zdrowia, Prof. Jamesa Hilla, amerykańskiego eksperta ds. otyłości, profesora pediatrii i medycyny ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado oraz Prof. Adama Drewnowskiego, światowej sławy specjalistę w zakresie zapobiegania i leczenia otyłości z Uniwersytetu w Waszyngtonie.

Niskokaloryczne substancje słodzące a zdrowa dieta

Dr Roberto Bertollini ze Światowej Organizacji Zdrowia otworzył konferencję, podkreślając, jak realne są wyzwania zdrowotne, z którymi musi zmierzyć się Europa. Ekspert podał niepokojące statystyki: W 46 europejskich państwach ponad 50% populacji jest otyła, a ponad 20% populacji cierpi na nadwagę. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że 63% dorosłych nie spełnia wymaganego minimum aktywności fizycznej, a jedynie 20% jedenastoletnich dziewczynek oraz 30% jedenastoletnich chłopów przyznaje się do przynajmniej godziny umiarkowanego wysiłku fizycznego dziennie.

Po nakreślonym przez Dra Bertolliniego obrazie problemu otyłości, Prof. Adam Drewnowski z Uniwersytetu w Waszyngtonie zaprezentował wyniki swoich badań. Podkreślił: Ustaliliśmy, że istnieje związek między niskokalorycznymi substancjami słodzącymi a zdrową dietą – osoby spożywające niskokaloryczne substancje słodzące jedzą w zdrowszy i bardziej zbilansowany sposób oraz są bardziej aktywne fizycznie. Profesor podkreślił również konieczność uwzględnienia wiedzy geograficznej i społecznej w skali mikro, w badaniach nad kondycją zdrowotną społeczeństw. Lokalne dane mogą pokazać, nawet z dokładnością do poziomu kodów pocztowych, które dzielnice są najbardziej dotknięte otyłością i cukrzycą, a to da nam znacznie większy wgląd w czynniki środowiskowe wykraczające poza to, co spożywamy – twierdzi prof. Drewnowski.

Małe zmiany – duży zysk

Kwestię zarządzania wagą poruszył prof. James O. Hill ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado: Jedz mądrzej i więcej się ruszaj. Nasze badania wykazały, że wprowadzanie codziennie drobnych zmian, takich jak wybranie niskokalorycznej żywności i napojów, może mieć w dłuższej perspektywie czasowej duże znaczenie dla utrzymania wagi.

Profesor Colette Shortt, prezes ISA: Jesteśmy dumni, że mamy możliwość wspierać stały dialog środowiska naukowego, decydentów politycznych, a także pracowników służby zdrowia i przemysłu. Dzisiaj wiodący naukowcy uświadomili nam, jak wielkie znaczenie ma zwalczanie otyłości i cukrzycy. Eksperci podpowiedzieli również, w jaki sposób mogą w tym pomóc niskokaloryczne substancje słodzące. Rodzimy się z wrodzoną preferencją dla słodyczy, więc jej całkowite usunięcie z naszej diety nie jest wskazane. Właśnie dlatego niskokaloryczne substancje słodzące mogą odgrywać znaczącą rolę, zapewniając słodycz, nie dostarczając kalorii lub dostarczając ich niewielką ilość.

Była to już druga konferencja zorganizowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Ds. Substancji Słodzących (ISA) z myślą o przedstawicielach zawodów medycznych, środowisku naukowym oraz przemyśle w celu omówienia roli, jaką niskokaloryczne substancje słodzące odgrywają w diecie. Pozostali prelegenci to między innymi:

Prof. Greg Whyte OBE, były olimpijczyk, ekspert w dziedzinie aktywności fizycznej
Prof. Hely Tuorila, Przewodniczący Departamentu Analizy Sensorycznej, Uniwersytet Helsiński, Finlandia
Prof. Anne Raben, Katedra Żywienia, Sportu i Rekreacji, Uniwersytet w Kopenhadze
Magali Jacobs, dietetyk oraz psycholog, Institut Paul Lambin, Bruksela
Janette Marshall, dziennikarka specjalizująca się w tematyce odżywiania i zdrowia, Wielka Brytania
Dr Nick Southgate, psycholog behawioralny

O ISA
Międzynarodowe Stowarzyszenie Ds. Substancji Słodzących ( International Sweeteners Association, ISA) jest organizacją non-profit zarejestrowaną zgodnie z prawem belgijskim, reprezentującą europejskich producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.
Stowarzyszenie ISA jest uznawane przez Komisję Europejską, państwowe i międzynarodowe organy regulacyjne oraz Światową Organizację Zdrowia. Ma nadany status Pozarządowego Obserwatora Komisji Kodeksu Żywnościowego, która ustanawia międzynarodowe normy żywnościowe.

MW

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *