Praca częstochowianki Katarzyny Pełki została wyróżniona w światowym konkursie Electrolux Design Lab 2006.
Tematem konkursu były zdrowe nawyki żywieniowe w roku 2016. Studenci przygotowali projekty urządzeń przyszłości, służących do przechowywania i przetwarzania żywności. Na konkurs wpłynęło kilkaset prac z całego świata, w tym pięć z Polski. Jury, w którego skład wchodzili znani projektanci: Humberto Campana i Fernando Campana, Tetsuya Wakuda, NASA Space Architect Constance Adams i szef Electrolux Design Henrik Otto, brało pod uwagę innowacyjność, przemyślane wzornictwo, funkcjonalność, estetykę i aspekty emocjonalne.
Wśród wyróżnionych jest Katarzyna Pełka z Częstochowy, studentka Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach. Jej projekt, Vitamin Fridge, to 7-komorowa lodówka, która pomaga w planowaniu zdrowej, tygodniowej diety, pełnej warzyw i owoców. W każdej z komór można wygodnie przechowywać warzywa i owoce przeznaczone na dany dzień. Każda ma oddzielne drzwiczki z dużą szybą, pozwalającą kontrolować ich zawartość. W lodówce codziennie zostaje uruchomiony sygnał świetlny przypominający o konieczności sięgnięcia po dzienną dawkę witamin.
Pierwsze miejsce zajął projekt przenośnego pojemnika Nevale, przygotowany przez Metina Kaplana z Turcji, studenta Istanbul Technical University. Nevale to niewielki, przenośny pojemnik na żywność, który umożliwia podawanie świeżych domowych posiłków na ciepło lub zimno w dowolnym miejscu i dowolnym czasie. Inspiracją dla tureckiego projektanta były antyczne pojemniki na jedzenie “sefertasi” używane przez wieki na Bliskim Wschodzie. Nevale składa się z kilku, warstwowo na siebie nałożonych pojemników. Całość zamyka pokrywa z elektronicznym wyświetlaczem, na którym pokazują się informacje o warunkach, jakie panują w poszczególnych pojemnikach. Każdy z pojemników działa niezależnie, dlatego Nevale pozwala jednocześnie przenosić zimne i ciepłe dania. Urządzenie można też zaprogramować tak, by o określonej porze podgrzało wybrane przez nas danie. Żywność w Nevale jest przechowywana w systemie próżniowym, co ogranicza dostęp bakterii i pozwala na długie zachowanie świeżości. Urządzenie może działać na prąd lub baterie- akumulatory.
R