Poseł SZYMON GIŻYŃSKI
Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Poseł SZYMON GIŻYŃSKI
Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas radości z obecności Jezusa Chrystusa, który odwiedza nas w naszych domach i sercach. Oczywiście to też radość ze spotkania z najbliższymi. Do wieczerzy zasiadamy w atmosferze pachnącej, pięknie udekorowanej – zawsze żywej – choinki, którą wspólnie ubieramy rano w Wigilię. Zawieszamy na niej, liczące dziesiątki lat i pieczołowicie przechowywane ozdoby, pamiątki z naszych domów rodzinnych. To dla nas swoisty symbol więzi międzypokoleniowej. Pod drzewkiem ustawiamy żłóbeczek.
Stół przykryty białym obrusem, pod którym kładziemy sianko, ugina się od tradycyjnych dwunastu potraw, przygotowanych przez żonę: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa z łazankami, karp, kilka rodzajów pierogów – a obowiązkowo z grzybami i kapustą oraz ruskie, kilka rodzajów śledzi – w śmietanie, oliwie, z różnymi dodatkami, kapusta z grochem, makowce, pierniki. Ale zanim siądziemy do wieczerzy, odmawiamy wspólną modlitwę i z Pisma Świętego czytamy Ewangelię o narodzeniu Jezusa Chrystusa. Potem oczywiście łamiemy się opłatkiem i składamy sobie nawzajem życzenia. Po uroczystej wieczerzy przychodzi czas na kolędowanie i prezenty. A o północy z ochotą i radością idziemy witać Pana podczas uroczystej Pasterki.
Zebrał
GAW