18 października br. Bank Żywności w Częstochowie organizuje imprezę happeningową z okazji Światowego Dnia Żywności.
Tegoroczne obchody odbywają się pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Banki Żywności w Polsce chcą zwrócić szczególną uwagę na skutki ekologiczne tego zjawiska.
Głównym elementem częstochowskiej imprezy będzie przemarsz uczestników na trasie: Plac Daszyńskiego – Aleje Najświętszej Maryi Panny – Plac Biegańskiego. Początek happeningu o godz. 11.00. W imprezie udział wezmą, przedszkola, uczniowie częstochowskich szkół, osoby niepełnosprawne, młodzież oraz przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych.
Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia (FAO, 05.2011 r.). Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności (Komisja Europejska, kwiecień 2011 r.). W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia, natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
W Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 35% badanych Polaków (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2014 r.).
Światowy Dzień Żywności jest obchodzony 16 października. Został on ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
Zapraszamy do udziału w naszej imprezie.
Norbert Kępiński – prezes Banku Żywności w Częstochowie
r