Olek Sukiennik to mieszkaniec Blachowni, który we wrześniu skończy rok. Chłopiec urodził się z wadą wrodzoną- brakiem palców lewej dłoni. Fachową nazwą tego schorzenia jest adaktylia. Jego rodzice udało skonsultować się ze znanym amerykańskim lekarzem- dr Drorem Paley, który zaproponował przeszczep. Niestety, operacja jest bardzo kosztowna- wynosi ponad 700 tysięcy złotych. Z tego powodu, rodzice założyli konto na facebook’u www.facebook.com/bezpaluszek, na którym nie tylko przedstawione są losy małego Olka, ale także można zobaczyć, kto zdecydował się pomóc małemu chłopcu.
O godzinie 18:00 12 sierpnia w piątek w Restauracji Kmicic w Blachowni, przy ul. Leśnej 12 tym razem odbędzie się kulinarna impreza charytatywna na rzecz chorego chłopca. Z inicjatywą wyszła Kasia Pecyna, której mały Olek skradł serce. Skontaktowała się ze znanym wirtuozem kulinarnym, Aminem Fakhari i wspólnie zdecydowali, że muszą pomóc Aleksandrowi i jego rodzinie.
Podczas wydarzenia, którego oficjalną nazwą jest „Amin Fakhari gotuje dla Olka” (również dostępne na Facebook’u), mistrz Amin będzie gotował na żywo, używając m.in. produktów marki Goliard. Następnie, przygotowane potrawy, tak samo jak gadżety kulinarne, zostaną oddane na licytację. Dochód z niej przeznaczony zostanie na Olka.
Nawet, jeśli nie mają Państwo ochoty licytować potraw, organizatorzy serdecznie zapraszają by przyjść do Restauracji, zakupić cegiełkę charytatywną za symboliczne 5 PLN i skosztować przepysznego wina, podarowanego przez jednego ze sponsorów.
Amin Fakhari, z pochodzenia Pers, od kilku lat mieszka w Częstochowie i swoje życie poświęcił gotowaniu. Pracował z wybitnymi orientalnymi szefami kuchni. Z czasem objął funkcję szefa kuchni w irańskim czterogwiazdkowym hotelu Ashraf. Naukę gotowania kontynuował u Jamiego Oliviera oraz Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej we Francji. Jest Międzynarodowym Ambasadorem firmy Zepter. Organizował ponad 200 akcji charytatywnych dla dzieci oraz dla fundacji charytatywnych, m.in. Przyszłość dla dzieci czy Akogo Ewy Błaszczyk. Współtworzył książkę „Ślimaka kulinarna podróż”. Obecnie pracuje nad swoją autorką książką „Smaki życia” o filozofii kulinarnej. Po siedmiu latach w Polsce może pochwalić się nie tylko ogromną kolekcją pamiątek, podziękowań oraz dyplomów ale również tym, iż miał przyjemność gotować dla wielu znanych i lubianych aktorów, muzyków, a także dla polityków i ambasadorów.
R